Budjettialijäämän kasvu kerää huomion, kun poliittiset kilpailijat kommentoivat Antti Rinteen (sd) keskusta-vasemmistolaisen hallituksen ensimmäistä budjettiesitystä.

Valtiovarainministeriö julkaisi ensi vuoden budjettiesityksensä tänään keskiviikkona. Budjettiesityksen loppusumma on 57 miljardia euroa, ja se on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämän arvioidaan kasvavan kuluvasta vuodesta noin 0,5 miljardilla eurolla. Valtionvelka nousee vuonna 2020 arviolta 109 miljardiin euroon.

”Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti kasvattaa valtion alijäämää 2,3 miljardilla. Velkaantuminen kääntyy taas nousuun. Mitään rakenteellisia toimia työllisyyden ja kilpailukyvyn parantamiseksi ei tehdä. Näillä mennään. Ei huolta huomisesta”, oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen tyrmää Twitterissä.

”Verotulot kasvavat miljardilla eurolla viime vuodesta ja valtion omaisuutta myydään suunnitellusti. Silti budjettiehdotus on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Eiköhän tämä ehdotus sovi hyvin vasemmistolle”, entinen kansanedustaja Simon Elo (sin) kommentoi samansuuntaisesti.

Ministeriön budjettiesityksen loppusumma on noin 1,5 miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa. Hallitusohjelman mukaiset pysyvät toimet lisäävät valtion menoja nettomääräisesti noin miljardilla eurolla vuonna 2020. Hallitusohjelman mukaisista tulevaisuusinvestoinneista, joita on kaavailtu neljän vuoden ajalle jopa kolmen miljardin euron edestä, päätetään erikseen.

Lue lisää:

”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”

”Keski- ja hyväpalkkaisten verotus kiristyy selkeästi ensi vuonna”