Keskustelu Rinteen hallituksen avustajamäärästä on ryöpsähtänyt uudelleen opetusministeri Li Anderssonin (vas) nimitettyä kolme uutta erityisavustajaa. Avustajia on nyt yhteensä viisi.

Tilannetta on verrattu viime kaudelle, jolloin silloisella opetusministerillä Sanni Grahn-Laasosella (kok) oli kaksi avustajaa. Andersson kommentoi keskustelua itse Twitterissä.

”Viidestä erityisavustajasta kolme työskentelee koko ministeriryhmälle ja ovat minun esikuntaani nimitettyjä siksi että minä olen puolueen puheenjohtaja, toisin kuin edeltäjän”, hän tviittaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén varmistelee Anderssonilta, avustavatko he myös puolueen johtamiseen liittyvissä tehtävissä.

”Ei, vaan ministeriryhmän toimintaan liittyvissä tehtävissä”, Andersson vastaa Sirénille Twitterissä.

Erityisesti kokoomuksen riveistä on kritisoitu tilannetta.

”Nyt ei riitä enää tilataksitkaan Vasemmistoliitolla :) huh huh”, kirjoitti kansanedustaja Timo Heinonen (kok) Twitterissä.

LUE LISÄÄ: ”Nyt ei riitä enää tilataksitkaan Vasemmistoliitolla” – Kokoomuslainen ilkkuu Rinteen hallitukselle avustaja-armeijasta

Andersson puolustautui tänään myös Ylen aamu-tv:ssä. Hänen mukaansa hallitusneuvotteluissa sovittiin, että kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille tulee viisi erityisavustajaa, joista kolme työskentelee koko puolueen ministeriryhmälle.

”Se on syy tälle jaolle. Asia ei liity minun avustajamäärääni, vaan siihen, mitä on sovittu kaikkien hallituspuolueiden osalta”, Andersson sanoi Ylelle.

Anderssonin mukaan taustalla on keskustelu siitä, että lain valmistelun taso on heikentynyt merkittävästi.

”Tuli myös paljon huolestuttavaa uutisointia siitä, että ministeriöiden virkamiehet ovat uupuneita siksi, ettei poliittista työtä johdettu kunnolla”, Andersson toteaa Ylelle.

Antti Rinteen (sd) hallituksella on lähes tuplasti avustajia Juha Sipilän (kesk) hallitukseen nähden. Erityisavustajia on valtioneuvoston verkkosivujen mukaan 65 ja valtiosihteereitä 15, eli ministerien avustajia kaikkiaan 80. Sipilän hallituksella valtiosihteereitä oli vain neljä ja erityisavustajia 42.

Avustajista käydään kiivasta keskustelua Twitterissä. Anderssonille muun muassa irvaillaan siitä, että ministeriryhmällä on enemmän avustajia kuin ministereitä. Vasemmistoliitolla on kaksi ministerinsalkkua.

Twitterissä on pantu merkille myös se, että vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo hakee parhaillaan erityisavustajaa viestinnästä ja mediasuhteista vastaavan poliittisen erityisavustajan tehtäviin. Ohisalolla on Anderssonin tavoin viisi erityisavustajaa.

Pääministeri Rinteellä on kuusi erityisavustajaa ja kaksi valtiosihteeriä.

LUE MYÖS: Antti Rinteen hallituksen valtiosihteerien määrä hämmästyttää: ”Tämä kaikki maksaa ja paljon”

LUE SEURAAVAKSI:

Unkari jatkoi Suomi-ryöpytystään: ”Venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomesta – ja entäs Jari Aarnio?”

Pieni ydinreaktori räjähti, 5 venäläistä kuoli – Testasivat ilmeisesti Putinin uutta Skyfall-superasetta

Entinen tukija tyrmistyi Donald Trumpin käytöksestä ja käänsi takkinsa –”Hän hyökkää yksittäisten ihmisten kimppuun USA:n presidenttinä”