Kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa jatkaa kovaa kielenkäyttöään koskien alkoholilain etämyyntiä. Hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan välille on kehittynyt riita siitä, kieltääkö Suomen nykyinen alkoholilaki etämyynnin vai ei. "Suomi valehtelee komissiolle", on Sarvamaa otsikoinut tiedotteensa.

”On syytä epäillä, että sosiaali- ja terveysministeriö on toimittanut [EU-]komissiolle vääriä tietoja alkoholilain muutoksesta”, Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Hän ilmoittaa tehneensä EU-komissiolle kirjallisen selvityspyynnön asiasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tulkinnut, että etämyynti Suomen alkoholilaissa on jo kielletty.

”Tällä alkoholilain muutoksella yritetään keinolla millä hyvänsä estää etämyynti EU-lainsäädännön vastaisesti. Vaikka komissio on jo kertaalleen todennut etämyyntikiellon haittaavan tavaroiden vapaata liikkuvuutta yhteisillä sisämarkkinoilla ja häiritsevän niiden toimintaa”, Sarvamaa jatkaa.

”Ministeriö perustelee alkoholilain muutoksessa olevan kyse vain vallitsevan oikeustilan selkeyttämisestä, vaikka todellisuudessa kyseessä on peitelty tapa kieltää rajat ylittävä kauppa. Tällainen on härskiä ja itseasiassa paljon suurempi asia kuin etämyynti tai ministeriössä vallalla oleva holhousasenne”, Sarvamaa syyttää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi aiemmin tässä kuussa pääosin kokoomuslaisten kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen alkoholin etämyynnistä.

Lue lisää: Ministeri Saarikko vastaa kokoomuslaisille: ”Alkoholin toimittaminen ostajan kotiin on laissa kielletty”

Saarikko myöntää vastauksessaan, että uudessa alkoholilaissa ei erikseen kielletä alkoholin etämyyntiä, mutta toteaa, että ”myytyjen alkoholijuomien toimittaminen kuluttajan kotiin tai muuhun tämän valitsemaan paikkaan on alkoholilain mukaan selvästi kielletty”.

Ristiriita keskustan ja kokoomuksen välillä pulpahti esiin kesällä, kun sosiaali- ja terveysministeriön laatima ja EU-komissiolle lähettämä lakiluonnos levisi julkisuuteen. Pykäläluonnoksissa kiellettäisiin yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomien etämyynti kokonaan. Pääosin kokoomuslainen kansanedustajaporukka Sinuhe Wallinheimon johdolla puolestaan toteaa, ettei uudessa tänä vuonna voimaan tulleessa alkoholilaissa ole etämyynnin kieltäviä säädöksiä. Napit vastakkain ovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja kirjallisen kysymyksen jättäneet kokoomuskansanedustajat Sinuhe Wallinheimo, Elina Lepomäki, Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka, Sari Sarkomaa, Harri Jaskari ja Jukka Kopra sekä rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Lisäksi Sarvamaa on aktiivisesti ajanut asiaa EU-tasolla.

”Aion tehdä kaikkeni EU:ssa sen eteen, että Suomen valtio joutuu purkamaan koko paketin, jos tämä viedään Suomen lakiin”, Sarvamaa sanoi keväällä.

Lue myös:

Riita päällä hallituksessa: ”Pönkitämme Alko-monopolin valtaa keinotekoisesti”

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

Kokoomuslaiset äimänä alkoholiesityksestä: ”On käsittämätöntä, että EU:n vapauksia ei haluta sallia”