Keskustalaispoliitikot eivät viivytelleet kannanotoissaan, kun kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen vain väläyttikin maataloustukien leikkausta Euroopan unionissa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Virkkunen pitää maatalous- ja aluetukien osuutta EU:n budjetista liian suurena. Hän olisi valmis leikkaamaan tukia reippaasti.

”Tällä hetkellähän jopa 70 prosenttia budjetista käytetään maatalous- ja aluetukiin. Se on mielestäni aivan liian iso määrä", Virkkunen sanoi lehden mukaan tilaisuudessa Jyväskylässä.

”On keskusteltu, että maatalous- ja aluetukien osuus saisi olla korkeintaan noin 60 prosenttia budjetista, mikä on järkevä suunta. Maatalousbudjettia pitää pienentää ja sen sijaan panoksia on lisättävä tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä opiskelijavaihtoon”, hän jatkoi.

Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen.

”EU-Virkkusen leikkauslista jauhettava silpuksi”, hän julistaa tiedotteessaan.

Honkosen mielestä viljelijöiden toivoa horjuttamaan ei tarvita oikeistolaisia euroedustajia välistävetoineen. Hän huomauttaa, että markkinat ja sääolosuhteet ovat viime vuosina ”tarjonneet viljelijäperheille kylmää kyytiä, etenkin pientiloilla tilanne on paikoin vakava”.

”Markkinauskon ja euroedustajien vallan turvottamisen sijaan on asetuttava viljelijöiden puolelle. Kotimainen ruoka ei ole toisarvoinen asia”, Honkonen sanoo.

”Kun viljelijöiden toivo horjuu, horjuu myös suomalaisen ruoan tulevaisuus. ”

Myös maakunta- ja kaupunginvaltuutettu Joonas Könttä toteaa Puheenvuoron blogissaan, että Virkkusen esitys on nykytilanteessa kohtuuton. Hänen mielestään keskisuomalaisen Virkkusen ”linjaus kuulostaa oudolta ja harkitsemattomalta”.

”Tässä maatalouden kannattavuuskriisistä on kohtuutonta leikata entisestään viljelijöiltä. Toivottavasti Virkkunen tarkentaa leikkauslistaansa ja peruu tällaiset puheet”, Könttä toteaa.

”EU:n maatalous- ja aluetuilla on tärkeä merkitys Suomelle ja myös Keski-Suomen maakunnalle. Tarvitsisimme päinvastoin enemmän alueiden kehittämistä, eikä huoltovarmuuden merkitystä ruoantuotannossa saa unohtaa.”

”Suomalaismeppien soisi puolustavan suomalaista elinkeinoa, eikä edesauttavan sen alasajoa.”