Kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Ted Apter sanoo suoraan, että hallituksen nykymuodossaan esittämä sote-malli ei ole paras mahdollinen malli.

–Sote on mennyt niin sekavaksi, että kansalaiset eivät enää oikein ymmärrä, mitkä ovat sen tavoitteet ja mitä siinä yritetään myydä. Toiseksi sote-malli, mitä hallitus esittää ei ole optimaalinen, hän sanoi Uudelle Suomelle matkalla kokoomuksen puoluekokoukseen.

Apter näkee ongelmalliseksi muun muassa sen, että vain hyvin niukka enemmistö eduskunnassa on soten takana.

–Näen jokseenkin vaikeaksi sen, että jos sote viedään läpi noin sadan kansanedustajan enemmistöllä, siellä on noin sata kansanedustajaa, jotka vastustavat sitä, se ei ole kestävä ratkaisu. Joka tapauksessa palataan jonkinlaiseen lähtöruutuun ensi hallituskaudella. Voisi olla fiksuinta vaan todeta, että tästä ei tule valmista nyt ja tehdä EU-notifikaatio. Katsotaan EU-oikeudellinen puoli ja valtiosääntöoikeudellinen puoli oikeasti kunnolla kuntoon ja sen jälkeen voidaan edetä ihan eri tavalla.

Alma Median kyselyn mukaan kokoomuslaisista vain 28 prosenttia kannattaa hallituksen soten hyväksymistä. Vastustajia kokoomuslaisissa on 41 prosenttia.

–Iso viesti gallupissa on se, että kyse ei ole siitä, että olisi pormestari Vapaavuori vastaan puheenjohtaja Orpo, vaan selkeästi isompi määrä kokoomuslaisia sanoo, että tätä nykymuotoista sote-esitystä ei pidä hyväksyä. Meidän pitää tehdä sellaisia rakenneuudistuksia, mitkä on kestäviä ja oikeasti fiksuja. Tämä malli ei enää ole sitä, Apter kommentoi.

Sote-valiokunta työskentelee nyt saadakseen lakiesitykseen perustuslakivaliokunnan viime viikolla edellyttämät korjaukset. Näyttää vahvasti siltä, että äänestys venyy syksyyn. Mikäli valinnanvapausmallista tehdään vielä EU-notifikaatio, äänestystä ei välttämättä ehditä pitää tämän vaalikauden aikana.

Kokoomuksen puoluekokouksessa järjestetään perjantai-iltana tilaisuus, jossa muun muassa valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, oikeusministeri Antti Häkkänen ja kokoomuslaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet vastaavat soteen liittyviin kysymyksiin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on myös ilmoittanut osallistuvansa tilaisuuteen. Uusi Suomi seuraa keskustelua.

Facebook-livenä näytetty lähetys Apterin kommenteista katsottavissa alla.

Lue lisää:

Jopa 83 % suomalaisista tyytyväisiä nykyisiin sote-palveluihin – ”Vastuullisten poliitikkojen ajettava reformia silti”

Alma-analyysi: Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle?

Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata