Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen syytti torstaina eduskunnan kyselytunnilla kolmea ministeriä huumemyönteisyydestä.

”Ministerit Ohisalo, Andersson ja Pekonen ovat julkisesti käyttäneet huumemyönteisiä lausuntoja ja kertoneet, että huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua. Ministerien puheet ovat aina myös tekoja, ne eivät ole vain henkilökohtaisia mielipiteitä”, Jokinen sanoi kysymyksessään.

Sisäministeri Maria Ohisalo linjasi tänä syksynä vihreiden puheenjohtajan ominaisuudessa vihreiden linjan, jonka mukaan minkään laittoman päihteen käytöstä ei pidä rangaista.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi marraskuussa Uudelle Suomelle pitävänsä henkilökohtaisesti kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista hyvänä ideana. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi Ylelle marraskuussa kannattavansa henkilökohtaisesti kannabiksen käytön dekriminalisointia. Ajatus dekriminalisaation kannattajilla on se, että päihdeongelmiin tulee tarjota hoitoa, ei rangaistuksia.

”Kysyn pääministeri Marinilta: Onko mielestänne sopivaa, että teidän hallituksenne ministerit käyttävät huumemyönteisiä lausuntoja julkisuudessa, ja miten arvioitte, vaikuttaako se mahdollisesti nuorten kiinnostukseen huumeiden käyttöön?” kysyi Kalle Jokinen torstaina eduskunnassa.

Pääministeri Marin sanoi, ettei pidä ministereiden kantoja huumemyönteisinä. Hän myös kertoi jatkavansa edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd) linjalla dekriminalisaatioasiassa.

”Itse en tulkitse ministereiden puheenvuoroja huumemyönteisinä tai päihdemyönteisinä. Totean tässä myös sen, että hallitusohjelmaan ei sisälly miltään osin huumelainsäädännön tai meidän päihdelainsäädännön löysentämistä tai että tätä linjaa, pitkää linjaa, muutettaisiin. Sitä ei ole hallitusohjelmassa. Ja totean, kuten edeltäjänikin on todennut, että tältä osin tämä asia ei tällä hallituskaudella etene”, Marin sanoi.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa koskeva kansalaisaloite eteni tänä syksynä eduskuntaan, joka ei kuitenkaan vielä ole käsitellyt aloitetta.

LUE MYÖS: