Helsinkiläinen kuntavaaliehdokas, strategiakonsultti Minna Isoaho (kok.) uskoo, että ”reseptilääkkeet voisivat olla ilmaisia” Suomessa – nykyisinkin käytössä olevan 50 euron alkumaksun jälkeen. Isoaho pohtii asiaa Puheenvuoron blogissaan.

Sote-uudistuksen yhteydessä terveyskeskukset muuttuisivat sote-keskuksiksi. Isoahon mielestä samassa yhteydessä pitäisi tehdä uudistus, jossa reseptilääkkeitä voisi saada lääkärikäynnin yhteydessä. Samalla reseptilääkkeistä voitaisiin tehdä ilmaisia, jottei lääkärille tule kiusausta kirjoittaa turhia reseptejä, Isoaho jatkaa pohdintaansa.

– Meillä on jo nyt käytännössä valtion antama lupaus ilmaisista lääkkeistä. Reseptilääkkeistä 94 % kuuluu Kela-korvattavien lääkkeiden joukkoon, Isoaho kirjoittaa.

– Apteekin asiakas maksaa lääkkeensä täysimääräisesti 50 euroon asti (alkuomavastuu), jonka jälkeen hän saa ostoista korvausluokan mukaisen Kela-korvauksen. Näin edetään, kunnes lääkekatto eli vuosiomavastuu (605,13 €) täyttyy. Sen jälkeen Kela-korvattavat lääkkeet ovat ilmaisia, Isoaho referoi nykyjärjestelmää.

Isoaho laskeskelee, että Kela-korvaukseen käytettävä 1,4 miljardin euron potti sekä 3,8 miljoonan suomalaisen maksama 50 euron alkuomavastuumaksu riittäisivät kattamaan reseptilääkkeiden hankintahinnan, jolloin reseptilääkkeet voitaisiin antaa ilmaiseksi ihmisille.

Isoaho myöntää, että asia ei ole näin yksinkertainen. Hän kuitenkin kaipaa isoja toimialareformeja ja uskallusta ajatella asioita uusiksi.

– Tukipolitiikan hölmölässä on uskallettava tehdä uudistuksia. Apteekkitoimiala ei poikkea muista toimialoista: maailman muutosten myötä liiketoimintaympäristö muuttuu ja rajuimmillaan bisnes voi sulaa alta pois kokonaan. Niin kävi myös C-kasettimiehelle. Uutta toimintaa oli keksittävä, kun vanha tuote ei enää käynyt kaupaksi, Isoaho pohtii.

Lue myös:

Proviisori-yrittäjä ennustaa: Apteekkimullistus tulee Suomeen – ”Hyvin fiksu veto, jää historiaan”

300 000 suomalaista koskettava lakimuutos: Vaikutus 10–300 euroa