Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä arvostelee tylysti hallituskumppani keskustan kansanedustajan Pekka Puskan toimintaa.

Mäkelä kirjoittaa blogissaan, että Puska ei kunnioita faktoja eikä kollegoitaan. Mäkelän mukaan alkoholiuudistusta pysäyttämässä ollut Puska esittää keskustalehti Suomenmaan haastattelussa ”lukuisia väitteitä, joilla ei ole todellisuuspohjaa joko lainkaan, tai korkeintaan mausteeksi”.

– Uusimpana avauksena Puska on ryhtynyt julkisuudessa arvioimaan viimekeväisten, hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kesken käytyjen neuvottelujen kulkua ja sisältöä. Olin Kokoomuksen edustajana noissa neuvotteluissa enkä pysty löytämään yhtäläisyyttä Puskan kuvailusta ja neuvotteluiden todellisesta kulusta. Puska kommentoi neuvotteluja ikään kuin tietäisi, mitä niissä on tapahtunut. Hän ei osallistunut neuvotteluihin, mutta levittää silti niistä omiin luuloihinsa perustuvia väitteitä, Mäkelä ihmettelee.

Puska sanoo haastattelussa, että ajatus kauppojen prosent­ti­rajan korotuksista tuli alko­ho­li­uudistukseen halli­tu­soh­jelman ulkopuolelta alko­ho­li­te­ol­li­suuden lobbauksen seurauksena. Mäkelä selittää asian toisin.

– Esimerkiksi kaupassa myytävien juomien vahvuusraja tuli kompromississa 5,5 prosenttiin puhtaasti siitä syystä, että keskusta ei suostunut hyväksymään yhtään korkeampaa rajaa. Perussuomalaiset ajoivat 8,5 prosentin rajaa, jonka avulla kalliimmat ja laadukkaammat pienpanimoiden oluet olisi tuotu laajojen kuluttajaryhmien saataville. Kokoomus ajoi vielä korkeampaa rajaa, jotta viinit olisi voitu vapauttaa. Kyse oli ryhmien kesken sovitusta poliittisesta kompromissista, Mäkelä kirjoittaa.

Mäkelä pitää virheellisenä myös Puskan levittämää käsitystä siitä, että lausuntokierros olisi tuonut ratkaisevaa uutta tietoa, joka olisi kääntänyt keskustan pään.

– Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi neuvottelukompromissin täysin informoituna keskeisistä vaikutuksista, Mäkelä kirjoittaa.

– Arvioon 100-150 mahdollisesta lisäkuolemasta vedotaan toistuvasti. Tämä luku on THL:n johdon julkisissa kirjoituksissa useita kertoja toistettu, ja se on ollut kaikkien tiedossa hyvissä ajoin ennen viime vuoden toukokuun ryhmäkokouksia.

Mäkelä huomauttaa, että entinen THL-johtaja Puska kiisti viime viikolla MTV:n Huomenta Suomessa alkoholin matkustajatuonnin kasvaneen viime vuonna. Kuitenkin THL:n tilastot kertovat kasvusta vuonna 2016. Matkustajatuonti lisääntyi vuonna 2016 noin 13 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Puska on myöhemmin verkkosivuillaan myöntänyt kasvun vuoden 2016 osalta, mutta selittänyt lausuntoaan lukujen vaihtelulla.

– Vuonna 2016 oli piikki ylöspäin, mutta vuoden 2017 alun tiedot näyttävät aivan muuta kuin kasvua. Vuoden 2016 luvut ovat siis jo vanhaa tietoa, Puska kirjoittaa sivullaan.