Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Outi Mäkelä (kok.) tyrmää maakuntaveron. Mäkelä haluaa muistuttaa kunnanvaltuutettuja siitä, että maakunnille voidaan luoda kannustimet huolehtia taloudestaan ilman verotusoikeuttakin.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa kyselyssä valtuutettujen niukka enemmistö (51 %) kannattaisi maakuntaveroa. Maakuntauudistus toteutetaan sote-uudistuksen yhteydessä.

–Emme tarvitse uusia veroja kansalaisten kiusaksi nostamaan kokonaisveroastettamme. Tavallinen palkansaaja maksaa palkkatulostaan jo nykyisin 7–8 eri veroa. Erilliset verotusoikeudelliset tahot vaikeuttaisivat huomattavasti verotuksen kokonaissuunnittelua ja kehittämistä. Täytyy olla todellinen optimisti, jos ei näe riskiä työhön kohdistuvien verojen kiristymiselle, Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Mäkelä huomauttaa, että maakuntien rahoitus tulee perustumaan suurelta osin valtion rahoitukseen. Lisäksi asiakas- ja käyttömaksut sekä myyntitulot täydentäisivät maakuntien rahoitusta. Mäkelä muistuttaa, että maakuntien väliset erot palvelutarpeissa ja järjestämisen olosuhteissa huomioitaisiin valtion rahoituksessa.

Mäkelän mukaan valtio myös ohjaa maakuntien taloudenpitoa ja pyrkii hillitsemään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua. Hän huomauttaa, että käytännössä ei ole pystytty osoittamaan itsehallinnon pitävän veroasteen matalana.

–Kaavailtujen maakuntien välillä on suuret erot veropohjassa ja veroprosentit eriytyisivät voimakkaasti ilman verotulojen voimakasta tasausta. Maakuntavero lisäisi todennäköisesti Uudenmaan ja suurten kaupunkiseutujen maksuosuutta uudistuksessa, Mäkelä sanoo.