Kokoomusta eduskunnan alkoholityöryhmässä edustanut kansanedustaja Outi Mäkelä uskoo, että vahvemmat oluet tulevat ruokakauppoihin, vaikka hallituspuolueiden edustajat saavatkin äänestää eduskunnassa omantuntonsa mukaisesti.

Hallitus pääsi sopuun alkoholiuudistuksesta jättämällä kansanedustajille osittaisen omantunnonvapauden. Hallitus esittää ruokakauppoihin IV-oluita, mutta ne edustajat, jotka vastustavat enimmäisalkoholipitoisuuden nostoa 5,5 prosenttiin, saavat äänestää tätä lain sisältökohtaa vastaan. Muuta uudistusta heidän täytyy tukea.

Keskustaedustaja Pekka Puska iloitsikin sovun mahdollistavan ”hyvän ratkaisun” eli sen, että limuviinojen ja vahvojen oluiden tuonti kauppoihin kaatuisi.

– Itse uskon, että eduskunnasta löytyy enemmistö sen taakse. Tässä on kyse maltillisesta uudistuksesta, ja moni suomalainen olisi valmis rohkeampiinkin uudistuksiin, kokoomuksen Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

Hallituksella on kokoonpanomuutoksen jäljiltä eduskunnassa 105 äänestyksiin osallistuvaa edustajaa. Jos 15 julkisuudessa vahvoja oluita vastustanutta keskustalaista hyppää pois junasta, voi äänestys mennä tiukaksi – toki riippuen oppositiosta.

– Jotenkin näkisin, että tämä ei ole sillä lailla hallitus-oppositio-kysymys, vaan uskoisin että myös opposition puolelta löytyy henkilöitä, jotka näkevät uudistuksen hyväksi askeleeksi, Mäkelä sanoo.

Mäkelä puolustaa uudistusta, jonka terveyshaitoista moni on huolissaan. Hänen mielestään alkoholin saatavuuden lisääntymisen aiheuttamista haitoista varoittavat tahot kuten THL unohtavat, että uudistuksella voi olla hyviäkin vaikutuksia.

– Jos se alkoholin raahaaminen olutkärryillä Virosta vähenee, ja juomat kannetaan kauppakassilla lähikaupasta, niin silloin se kerralla ostettava määrä on pienempi. Sitä kautta myös alkoholihaitat saattavat vähän jopa kääntyä toiseen suuntaan kuin on epäilty, Mäkelä sanoo.

Alkoholiuudistus nytkähti eteenpäin sopivasti heti perussuomalaisten puoluekokouksen ja hajaantumisen jälkeen. Eduskuntaryhmää vaihtaneet ja hallitukseen jääneet Uuden vaihtoehdon kansanedustajat pääsivät kertomaan, että tämän takia hallituksessa ollaan, päätöksiä tekemässä.

Mäkelän mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautuminen ei kuitenkaan vaikuttanut alkoholiuudistukseen vahvasti suuntaan eikä toiseen.

– Ei sillä loppujen välttämättä ollut suurta merkitystä, mutta on nähty, että on henkilöitä, joilla tämä oli haaste. Esimerkiksi perussuomalaisten edellinen ryhmäpuheenjohtaja [ex-kristillinen Toimi Kankaanniemi] oli vähän sentyyppisten haasteiden edessä, Mäkelä sanoo.

Kuitenkin perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kannattaa alkoholisääntelyn vapauttamista samoin kuin Uuden vaihtoehdon ryhmäjohtaja Simon Elo, eli linjat ovat aika samat?

– Aivan. Välillä ryhmäpuheenjohtajaksi tullut Kankaanniemikin on kyllä neuvotellut asiassa siltä pohjalta, mikä oli perussuomalaisten aiempi linjaus, Mäkelä sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti aiemmin neuvotteluiden ajauduttua umpikujaan, että asia ratkaistaan vasta perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen. Mäkelän mukaan uudistus pääsi etenemään nyt siksi, että muiden asioiden jalkoihin jääneelle hankalalle uudistukselle löytyi lopulta aikaa.

Pyrkimys ei siis ollut vain saada uudelle perussuomalaisten pohjalta syntyneelle ryhmälle tuloksia näytettäväksi?

– Se olisi aika pitkälle ajalteltu salajuoni, Mäkelä naurahtaa.

Lue myös:

Alkoholisovun erikoinen seuraus: Vastustajakin iloitsee – laimeneeko 5,5 % sittenkin?

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

Alkoholikapina syttyi hallituksessa? – Limuviinat ja nelosolut ruokakaupassa olivat liikaa keskustalaisille