Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pahoittelee pääministeri Juha Sipilän (kesk) lausunnon väärinymmärrystä. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestykseen liittyneet ”ikäväsävyiset viestit” eivät rajoittuneet Sipilän antamaan lausuntoon.

”Ei ole vaikea arvata, että pääministeri viittaa perjantaina meiltä tulleisiin lausuntoihin äänestykseen liittyvästä painostuksesta ja vähättelystä. On totta, että pääministerin lausunnon kohdalla kysymys oli väärinymmärryksestä, jota haluan omalta osaltani pahoitella. Valitettavasti kuitenkaan ikäväsävyiset viestit eivät rajoittuneet pääministerin antamaan lausuntoon, vaan niihin kuului myös esimerkiksi kostolla uhkailua ja tytöttelyä”, Sirén tviittasi sunnuntai-iltana.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Juha Sipilä on viikonloppuna arvostellut poikkeuksellisen voimakkaasti kokoomuksen eduskuntaryhmän toimintaa. Riita liittyy hänen torstaina antamaansa luottamusäänestystä koskevaan lausuntoon.

”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen tulkinnan mukaan pääministeri vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoi tiedotteessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja Kalle Jokinen tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

”Ulkopuolelta painostetaan ja tähän asiaan kytketään sellaisia asioita politiikasta, jotka eivät ole tämän kanssa missään tekemisissä”, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa.

Lue myös: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Kalle Jokinen kertoi lauantaina, että ryhmä on käynyt Sipilän kanssa läpi kuohuttaneen lausunnon.

”Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää - hyvä niin”, Jokinen tviittasi.

Lue lisää: Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Sipilä huomautti pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina puhuneensa lausunnossaan keskustan eduskuntaryhmästä. Hän pitää kokoomuksen toimintaa erittäin poikkeuksellisena.

”On erittäin poikkeuksellista, että toinen hallitusryhmä ottaa pääministeriin tällä tavalla tiedotteella kantaa. Kun heidän ajattelunsa nyt ilmeisestikin perustuu virheelliseen tietoon, minusta olisi kohtuullista, että he sen korjaisivat. Olisihan se aika erikoista, että minä ottaisin kokoomuksen ryhmän päätöksentekoon kantaa. Kyllä kokoomuksen täytyy kertoa, mihin tämä perustuu. Sen haluan kuulla. Varsinkin jos toista syytetään, pitää olla joku faktaperuste. Jos minulta olisi kysytty, olisin kyllä vastannut, että mitään tällaista en ole sanonut.”

Pääministeri kommentoi asiaa sunnuntaina myös blogissaan. Hän haluaa nostaa poliittisen keskustelun keskiöön dialogin sekä keskinäisen ymmärryksen ja kunnioituksen.

”Myönnän avoimesti, että eniten työssäni satuttavat sellaiset julkiset väitteet, joista ei kertakaikkisesti tunnista itseään. Viime perjantaina kävi niin. Yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri vaatii kunnostautumista erityisesti meiltä päättäjiltä. Tämä korostuu pohdinnoissa näinä kuukausina, kun puolueet etsivät ehdokkaita ensi kevään moniin tärkeisiin vaaleihin. Kärjistykset ja tahallinen väärinymmärtäminen saavat monet jättäytymään keskustelujen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle.”

Politiikan tutkijoiden mukaan perjantaisesta luottamusäänestyksestä saattaa jälkipyykkinsä vuoksi muodostua edelleen hallituskysymys. Sipilä vakuutti haastattelutunnilla hallituksen olevan toimintakykyinen.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilältä kova ukaasi kokoomukselle: ”Pitää olla joku faktaperuste”

Saara-Sofia Sirén Ylellä: ”Olen kummissani tästä kiristystilanteesta – En aio taipua ja äänestää Soinin puolesta”

Kokoomusnaisilta poikkeuksellinen ratkaisu: Olivat salissa – mutta ”poissa”

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”