Työn verotusta pitää keventää kaikissa tuloluokissa, vaatii kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Hän korostaa, että työn korkea verotus on haitallista.

”Pienillä tuloilla se vähentää kannustimia ottaa työtä vastaan ylipäätään. Keskituloisilla työnteosta rankaiseminen korkealla ja nopeasti kiristyvällä verotuksella vähentää ostovoimaa ja kannustimia kehittää omaa osaamistaan tai tavoitella vastuullisempia työtehtäviä”, Jokinen sanoo.

Jälkimmäisellä Jokinen viittaa niin sanottuun marginaaliveroasteeseen. Sillä tarkoitetaan sitä osuutta, joka maksetaan veroa uudesta lisätulosta. Jokinen huomauttaa, että jo noin 24 000 euron vuosiansioilla marginaaliveroaste on 39 prosenttia. 24 000 euron vuosituloihin yltää noin 1920 euron kuukausipalkalla, jonka päälle maksetaan lomarahat. 39 prosentin marginaaliveroaste tarkoittaa, että 100 euron palkankorotuksesta käteen jäisi 61 euroa.

Jokinen nostaa tiedotteessaan esiin, että Akavan jäsenkyselyssä puolet vastaajista koki, etteivät he ole osittain tai ollenkaan kiinnostuneita nykyistä vastuullisemmista työtehtävistä, koska ansiot eivät kiristyvän verotuksen vuoksi kasva tarpeeksi suhteessa työtaakan kasvuun.

”Suomi verottaa poikkeuksellisen tiukasti tärkeintä kilpailutekijäänsä eli osaamista. Kun lisätienestistä menee pahimmillaan yli 50 prosenttia veroihin, korkeasti koulutettu huippuosaaja ottaa mieluummin vapaata töistä maalatakseen kesämökkinsä itse, sen sijaan että palkkaisi esimerkiksi nuoren tai työttömän töihin”, Jokinen sanoo.

Marginaaliveroasteen omakohtaisia vaikutuksia Uudelle Suomelle kuvasi kesällä kansanedustaja Martti Mölsä (sin). Hänet valittiin keväällä talousvaliokunnan puheenjohtajaksi. Uuden tehtävän tuomasta 720 euron lisäpalkkiosta hänelle jää käteen kuitenkin vain 325 euroa eli alle puolet.

LUE MYÖS:

Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”

”Kyllä se kipurajoilla alkaa olla. Näin se on”, Mölsä arvioi tuolloin Uudelle Suomelle.

Jokinen vaatii suorasukaisemmin progression laskemista ja verotuksen muuttamista kannustavammaksi. Työn verotuksen leikkaukset kokoomus rahoittaisi siirtämällä verotuksen kiristämällä ympäristö-, haitta- ja kulutusverotusta.

”Työn verotuksen keventäminen rahoitetaan esimerkiksi kiristämällä uusiutumattoman energian verotusta suhteessa uusiutuvaan, tarkastelemalla kriittisesti yritystukien kokonaisuutta ja valmisteveroja kiristämällä ohjata sekä kuluttajia tekemään ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja että siirtää verotuksen painopistettä pois työstä”, Jokinen sanoo.