Pitkän poliittisen uran tehnyt ylipormestari Raimo Ilaskivi kertoo blogissaan tulleensa uuteen johtopäätökseen markkinataloudesta.

Ilaskivi aloitti poliittisen uransa Helsingin kaupunginvaltuustossa jo vuonna 1957 eli yli 60 vuotta sitten. Kokoomuksen kansanedustajaksi hänet valittiin vuonna 1962.

”Tämä siitä markkinataloudesta!” kuuluu Ilaskiven blogikirjoituksen otsikko.

”Hieman surullisin mielin naputtelin otsikon. Ehdinhän kohta kuuden vuosikymmenen mittaisen poliittisen urani aikana - päättäjänä, virkamiehenä tai seuraajana - leimautua vahvaksi markkinatalouden kannattajaksi”, Ilaskivi kirjoittaa.

Hän jatkaa olleensa jo muutaman vuoden ajan surullinen myös seuratessaan otsikoita, ”jotka ovat heittäneet yhä tummempia varjoja markkinatalouden ylle”.

”Ja johtopäätöksenkin olen vetänyt. Markkinavoimat ovat tunkeneet alueille, jonka ei pitäisi olla niitten toimintakenttänä. Tarkoitan yhteiskunnan keskeisiä peruspalveluita, kuten sosiaalipalveluita tietyin rajauksin. Palveluita erityisesti niille, jotka eivät omia etujaan asiakkaina, yksityisten yritysten palvelutuotantoon siirrettyinä, pysty omia etujaan valvomaan. Tällaisia ovat ennen muuta lapset ja vanhukset, päiväkodit ja erimuotoiset vanhusten hoitolaitokset palveluntuottajina”, Ilaskivi kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Hän jatkaa, että suuret kansainväliset yritykset ovat vallanneet juuri edellä mainittuja aloja, sillä ovat nähneet näillä sektoreilla voitonteon mahdollisuuden.

”Ja - valitettavasti - korkean tuoton turvaamiseksi keskeiseksi tuotannontekijöitten alentajiksi ovat osoittautuneet palkkakustannukset; itse palkkatasosta tai sitten henkilöstön pätevyydestä tai määrästä tinkien”, Ilaskivi kirjoittaa.

LUE MYÖS: Viranomaisten paperit paljastavat Esperi Caresta yhä erikoisempia piirteitä – Sätti tarkastajia: ”Miksi työntekijöitä kuunnellaan, ovat epäluotettavia”

”Onko julkinen, sosiaalinen palvelutalous ylipäätään sektori, jossa on tai saa olla elintilaa markkinavoimille, jotka toimivat aivan erilaisten periaatteitten mukaan kuin sosiaalinen palvelutalous. Vastaus on tapahtumien perusteella selvästi kielteinen. Olkoon markkinataloudella oma roolinsa mm. tuotannon ja jakelun piirissä, mutta hoitakoon julkinen valta ne palvelut, jotka ovat selkeimmin ihmisläheisiä”, ylipormestari kirjoittaa.

LUE PUHEENVUOROSTA: Raimo Ilaskivi: Tämä siitä markkinataloudesta!

Ilaskivi on toiminut lisäksi myös muun muassa kokoomuksen presidenttiehdokkaana, europarlamentaarikkona ja kaupunginjohtajana.

Samaa pohdintaa on hiljattain käynyt myös pääministeri Juha Sipilä (kesk). Sipilä pohti aiemmin tässä kuussa, että osakeyhtiö on kenties väärä yhtiömuoto hoiva-alalla.

”Viittasin siihen, että tällaisessa toiminnassa, kun puhutaan vanhusten hoitamisesta ja hoiva-alasta, niin siellä ehdottomasti yrityksen toiminnan ohjaava tekijä täytyy olla arvot. Arvojen mukaan täytyy toimia ja taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan korkealaatuisten palveluiden tarjoaminen vanhuksille”, Sipilä pohti.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä väläyttää: Osakeyhtiö väärä yhtiömuoto hoiva-alalla – ”Kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys?”