Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak kohahdutti perjantaina lapsilisiä koskeneella Facebook-kommentoinnillaan.

Schubak kirjoitti viestiketjussa kaverinsa seinällä muun muassa, että "on järjenvastaista, että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme, miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta".

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Antti Häkkänen kertoo Uudelle Suomelle, että liitto irtisanoutuu varapuheenjohtajansa lapsilisiä koskeneista kommenteista. Häkkäsen mukaan liiton linja lapsilisiin on, että nykyinen järjestelmä on hyvä.

Schubak myöntää Uudelle Suomelle, että sanavalintaa Facebookissa olisi pitänyt miettiä tarkemmin. Sitä mieltä hän kuitenkin kertoo olevansa, että lapsilisät pitäisi poistaa kokonaan.

- Lapsilisillä ja muilla tulonsiirroilla on hyviä vaikutuksia, mutta myös negatiivisia sivuvaikutuksia, joita ei ole otettu tarpeeksi huomioon, Schubak sanoo.

Schubakin mukaan lapsilisät lisäävät syrjäytymistä, sillä ne kannustavat perheitä hankkimaan lapsia huolimatta siitä, onko perheellä mahdollisuuksia ottaa vastuuta lapsen kasvattamisesta. Verorahoilla rahoitettu tuki on Schubakin mukaan käytännössä tulonsiirto rikkailta perheiltä köyhemmille.

Schubakin mukaan lapsilisien lisäksi kriittisesti pitäisi suhtautua muihinkin verorahoitteisiin tukiin kuin lapsilisiin. Yksi sellainen on opintotuki.

- Kaikkiin verorahoitteisiin tukiin liittyy kannustinongelmia. Yksi esimerkki on opintotuki, joka on johtanut siihen, että meidän yhteiskunnassamme tarvitaan maisterintutkinto ammatteihin, joita muualla tehdään jo kandintutkinnolla, Schubak sanoo.

Kokoomusnuoret pitää möläytyksenä

Kokoomusnuorten puheenjohtajan Antti Häkkäsen mukaan Schubakin lapsilisäkommenteissa on kyse ”yksityishenkilön perjantai-illan ajattelusta”.

- Saul on suorittanut pienen möläytyksen, Häkkänen sanoo.

Puheenjohtaja kertoo jo antaneensa Schubakille palautetta asiasta.

Kokoomusnuoria on kuitenkin pidetty kokoomuksen oikeimman laidan edustajina. Häkkäsen mukaan kokoomusnuorissa halutaan tarkastella etuja kriittisesti, vaikka Schubakin kommentteja Häkkänen pitääkin yksinkertaisesti ”möläytyksenä”.

- Olemme velkaantumisen katkaisun kannalla. Suomessa pitää tehdä voimakkaita toimenpiteitä, ja jo saavutettuja etuja ja veroilla rahoitettuja tukia pitää pystyä kyseenalaistamaan. Esimerkiksi sairauspäiväkarenssi on yksi sellainen asia, Häkkänen sanoo.