Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos puhuu jo sote-uudistuksen kaatumisesta. Samalla hän lyttää keskustaa, jonka kanssa kokoomus teki kuuluisan sote-lehmänkauppansa. Siinä keskustan haaveilema maakuntauudistus ja kokoomuksen hellimä valinnanvapaus kytkettiin sote-uudistukseen.

”Maakuntauudistus on kuopattava, kun sote kaatuu”, linjaa Vuornos kannanotossaan.

LUE PÄIVÄN VAALIVALVOJAT: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

”Sote-uudistuksen kaatuessa on aika kuopata myös maakuntauudistus. Yksikään eduskuntapuolue Keskustaa lukuunottamatta ei kannata laajaa 18 maakunnan mallia. Seuraavan hallituksen on syytä unohtaa maakuntauudistus, ja keskittyä vain sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen”, Vuornos sanoo.

Vuornoksen mukaan suomalaisten tulisi olla vakavasti huolissaan eduskunnan päätöksentekokyvystä. Sote-uudistuksen epäonnistumiset kertovat siitä, kuinka vaikeaa Suomessa on tehdä kokonaisvaltaisia uudistuksia.

”Uutta sotea ei kannata lähteä rakentamaan kokonaisuudistuksena, vaan pala palalta evoluution kautta”, hän sanoo.

Kokoomuksen tavoittelemaa valinnanvapautta Vuornos ei kannanotossaan mainitse. Valinnanvapaus näyttää aiheuttavan keskeisen ongelman uudistuksen etenemiselle, sillä se kytkeytyy perustuslakivaliokunnan vaatimaan EU-notifikaatioon.

Vuornos on toiminut Kokoomusnuorten puheenjohtajana vuodesta 2018. Aiemmin hän toimi kokoomusministereiden Sanni Grahn-Laasosen ja Kai Mykkäsen erityisavustajana.

LUE MYÖS:

Jan Vapaavuori sotesta MTV:llä: ”Surullista – iso osa poliittista järjestelmää pelaa vain peliä”