Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo Uudelle Suomelle, että puolueen kansanedustajien on oltava ulkoministeri Timo Soinin (sin) ja hallituksen tukena perjantain luottamusäänestyksessä.

Kokoomuksen kansanedustajat kerääntyvät parhaillaan ryhmäkokoukseen pohtimaan tilannetta. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on ilmoittanut, että kokoomus on ”lähtökohtaisesti” Soinin tukena, mutta hän ei ole puhunut kansanedustajien sitomisesta Soinin tueksi ryhmäkurilla.

Jukka Kopra, onko ryhmäkurin käyttö esillä eduskuntaryhmän kokouksessa vai äänestävätkö kokoomuksen edustajat omantunnon mukaan?

”Kyllä tästä asiasta puhutaan. Lähtökohtaisesti kokoomuksen eduskuntaryhmä tukee istuvaa hallitusta, vaikka olemme täysin eri mieltä näistä Soinin mielipiteistä. Kysymyshän on hallituksen toimintakyvystä ja näkemys on se, että tähän kysymykseen hallitusta ei tule kaataa”, Kopra sanoo Uudelle Suomelle.

Soinin luottamusäänestyksestä tuli ainakin jossain määrin hallituskysymys keskiviikkona Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon ilmoitettua, että Soinin kaatuessa kaatuisi koko hallitus.

Kokoomuksen rivit alkoivat repeillä tänään torstaina , kun kaksi kansanedustajaa vahvisti, etteivät he kykene tukemaan Soinin luottamusta äänestyksessä. Tämä ei välttämättä tarkoita Soinia vastaan äänestämistä, vaan todennäköisemmin tyhjää ääntä tai äänestyksen sivuuttamista poissaololla. Lue lisää: Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Soinin ja hallituksen tilanne näyttää toistaiseksi melko turvalliselta. Onko niin, että ryhmäkuria ei tarvita, Jukka Kopra?

”Ryhmässä varmaan käydään tästä keskustelua, mutta kyllä minä luotan edustajiimme, että jokainen osaa toimia ison tavoitteen mukaisesti.”

Kopra ei halunnut kommentoida, ohjeistetaanko Soiniin luottamuksensa menettäneitä kokoomuslaisia äänestämään tyhjää.

”Tätä on mahdoton spekuloida, tämä keskustelu käydään ryhmässä. Lähtökohta on se, että kokoomuksen edustajat tukevat istuvaa hallitusta – muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Jos siellä kuitenkin sellaisia edustajia on, jotka eivät ole valmiita Soinin luottamusta ja siten hallitusta tukemaan, niin tuleeko heille seuraamuksia? Vai miten tilanne ratkaistaan?

”Ei mennä asioiden edelle. Mennään rauhassa ryhmäkokoukseen ensin”, Kopra sanoo.

LUE LISÄÄ:

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13