Kokoomuksessa uskotaan, että puolue voisi löytää hallitusohjelmasta yhteisen sävelen perussuomalaisten, mutta tuskin Vasemmistoliiton kanssa. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo Uudelle Suomelle, että mahdollisen hallitusohjelman sisältö ratkaisee, ei puolueen nimi.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen yllätti viime viikolla julkaisemalla jyrkän kielteisen kannan hallitusyhteistyöstä Vasemmistoliiton kanssa. Jokisen lisäksi kokoomuksen kansanedustajat Ben Zyskowicz ja Terhi Koulumies ovat ilmoittaneet, että kokoomuksen ei tule lähteä hallitusneuvotteluihin, joihin myös Vasemmistoliitto on kutsuttu, mutta perussuomalaisten kanssa tätä voitaisiin harkita.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra, olet myös itse tviitannut kolmen suurimman puolueen eli sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksen mahdollisuudesta. Mitä kokoomus haluaa näillä julkisilla viesteillään sanoa ja saavuttaa?

”Osallistumme tähän keskusteluun siitä, millainen hallitus maalle pitäisi meidän mielestämme saada. Toki hallitustunnustelijan tehtävä on kutsua pöydän ääreen, keitä parhaaksi katsoo, mutta tällaisia hienovaraisia vihjeitä olemme pyrkineet osaltamme antamaan”, Kopra sanoo.

Onko kokoomus lämmennyt nyt enemmän ajatukselle hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, jos vertaa vaikka vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen, jolloin suhtautuminen oli aika nihkeää?

”Sanotaan näin, että hallitusohjelman sisältö ratkaisee, puolueen nimellä ei varsinaisesti ole väliä. Voisi ennustaa ja olettaa, että me ei Vasemmistoliiton kanssa kovin helpolla saada aikaiseksi sellaista hallitusohjelmaa, että se kokoomuslaisia tyydyttäisi. Mutta sen perusteella, mitä perussuomalaiset ovat vaalikampanjansa aikana puhuneet, nähdään että vaikka emme yksi yhteen kaikesta ole samaa mieltä, niin yhteinen sävel voisi löytyä”, Kopra kertoo.

Linja perussuomalaisten suhteen vaikuttaa muuttuneen vaaleja edeltäneeseen tilanteeseen nähden?

”Totta kai, mutta silloin ovat asiat ja tilanteet olleet erilaiset – siinä suhteessa linja on muuttunut”, Kopra myöntää.

Hänen mukaansa vaalituloksen jälkeen kokoomuksen linja on ollut johdonmukainen. Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoikin jo vaali-iltana , että kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös perussuomalaisten kanssa.

”Nyt on kyse tästä hallituksesta ja siitä, miten tästä hetkestä eteenpäin tulevaisuutta tehdään, ja tämä [linja] pohjautuu tähän tilanteeseen”, Kopra sanoo viitaten vaalituloksen ohjaavaan vaikutukseen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten poliitikot ovat höykyttäneet Antti Rinnettä (sd) vihjauksesta, jonka perusteella eduskuntavaalien suuri häviäjä keskusta voisi olla jatkamassa hallituksessa. Kopran mukaan tässä jutussa mainitut tviitit eivät kuitenkin ole reaktioita kansanrintamapeikkoon, vaan kokoomuksen proaktiivista viestintää.

”Kansanrintaman mahdollisuus on olemassa, näinhän se on”, hän toteaa yleisellä tasolla.

Kopra väläytti perjantaina omassa Twitter-viestissään, että suurimpina kolmena puolueena ”Sdp, PS ja Kok voisivat hyvinkin muodostaa hallituksen”.

Uskotko, että tämä pohja on Rinteen ja sdp:n vaihtoehdoissa mukana?

”Se ei varmaan ole Rinteen listalla ykkösenä eikä todennäköisin vaihtoehto, mutta mielelläni pitäisin tämänkin vaihtoehdon elossa.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä tapaa hallitustunnustelijan tänään maanantaina illalla viimeisenä puolueena. Osa puolueista tapasi Rinteen jo sunnuntaina, osa tapaa iltapäivällä.

Lue tarkemmin:

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Antti Rinne vastasi ihmetykseen Ylellä: ”Se olisi 117 edustajaa – Kaikki vaihtoehdot auki”

Antti Kaikkoselta vastaus kansanrintama-arvailuihin: ”Perusasento pysyy”