Taloustieteen emeritusprofessori ja arvostettu vaikuttaja Sixten Korkman lyttää kovin sanoin hallituksen ja ay-liikkeen välisen irtisanomislakikiistan Helsingin Sanomien kolumnissaan.

”Tilanne on lähtökohdiltaan absurdi ja seurauksiltaan surullinen”, Korkman kirjoittaa.

Hän löytää syytä molemmista osapuolista.

”Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä. Hallituksen kannalle on perusteensa, mutta on­ko valittu tie viisas? Eikö viisas ole se, joka osaa tarvittaessa perääntyä?” Korkman kirjoittaa.

Ay-liike on Korkmanin mielestä ryhtynyt poliittisiin työtaisteluihin kevyin perustein.

”Hallituksen nöyryyttäminen lisätoimilla johtaa poliittisen lakko-oikeuden kyseenalaistamiseen”, hän ennustaa. Lakko-oikeuden rajoittaminen onkin noussut keskusteluun useampaankin otteeseen kiistan aikana.

Lue tarkemmin: Sipilän hallitukselle moitteet ”tykittämisestä” – Professori: Suomen lakkolinja poikkeuksellinen

Korkmanin mukaan työmarkkinoilla kaivataan kipeästi uudistuksia, mutta hän uskoo, että kompromissi olisi voinut syntyä. Korkman peräänkuuluttaa myös palkkakoordinaatiota eli ”Suomen mallia”. Tuoretta työeläkeuudistusta voisi Korkmanin mielestä käyttää mallina tuleville uudistuksille.

Kiista hallituksen ja ay-liikkeen välillä puhkesi hallituksen aikeista helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallitus ei ole vielä tuonut asiasta lakiesitystä eduskuntaan, mutta ay-liike on protestoinut hanketta työtaisteluilla.

Tämän vuoksi hallitus tuo työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskuntaan ja äänestyttää sen myötä luottamuksensa eduskunnalla. Keskustelu asiasta käydään eduskunnassa tänään ja äänestys pidetään huomenna keskiviikkona.

LUE MYÖS:

Li Andersson: ”Käsittämätön ajatus – Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Nyt tuli tiedonanto julki: Näin hallitus perustelee ”irtisanomislakia”