Yhdysvallat aikoo aloittaa koronarokotteen tehosteannokset ensi kuussa. Kriitikoiden mukaan Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n hitaus koronadatan julkaisemisessa hidasti päätöstä koronarokotteen tehosteannoksen tarpeesta.
Yhdysvalloissa aletaan jakaa koronarokotteen tehosteannoksia 20. syyskuuta, presidentti Joe Bidenin hallinto kertoi keskiviikkona. Amerikkalaiset saavat koronan tehosterokotteen kahdeksan kuukautta täyden rokotesuojan syntymisen jälkeen.
Päätöksen taustalla on kuitenkin melkoinen kohina, sillä kriitikoiden mukaan se olisi pitänyt tehdä jo kuukausi sitten.
Washington Post kertoi, että Yhdysvaltain terveysviranomaiset tapasivat heinäkuussa Pfizerin edustajia, joiden mukaan amerikkalaisten kannattaisi lähiaikoina aloittaa kolmannen koronarokotteen antaminen kansalaisilleen.
Pfizerin tutkimusdata Israelista osoitti, että yhtiön koronarokotteen teho heikkenee ajan myötä erityisesti vanhemmalla väellä ja henkilöillä, joiden immuunipuolustuksessa on heikkouksia.
Viranomaiset eivät tuolloin kallistaneet korvaansa yhtiön sanomalle, mikä kriitikoiden mukaan on hidastanut pahenevan epidemian torjuntaa Yhdysvalloissa.
Neljä asioista hyvin perillä olevaa, nimettömäksi jäävää lähdettä kertoi Washington Postille, että Yhdysvaltan tautikeskus CDC:n edustajat (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) kiistivät heinäkuisessa kokouksessa yhtiön väitteen todenperäisyyden ja katsoivat, että viranomaisten oma datan osoitti, ettei tehosterokotuksia vielä tarvita.
Muut kokoukseen osallistuneet terveysviranomaiset hämmästyivät, sillä CDC ei ollut jakanut heille dataa, johon viitattiin. Data ei ollut tuttua edes FDA:n (Food and Drug Administration) ihmisille, vaikka FDA on vastuussa tehosterokottamisesta.
Tapaus kuvastaa lehden haastatteleman asiantuntijan mielestä kasvavaa juopaa Yhdysvaltain terveyshallinnossa ja huolta, että hallinto ei saa ajantasaista tietoa koronaviruksen deltamuunnoksen käyttäytymisestä ja leviämisestä maassa. Tietokatko vaikeuttaa heidän mukaansa epidemian vastatoimia.
CDC:n hitaus ajantasaisen tiedon jakamisessa on heidän mielestään johtanut siihen, että presidenttiä myöten maassa on vallinnut valheellinen turvallisuuden tunne eli liian ruusuinen kuva koronarokotteiden tehosta.
CDC:n kriitikot valittavat, että Yhdysvallat saa tällä hetkellä viimeisimmän tiedon deltamuunnoksesta oman hallintonsa sijasta ulkomailta, kuten Israelista, Isosta-Britanniasta ja Singaporesta.
CDC ei allekirjoita saamaansa arvostelua.
”Työntekijämme ja tutkijamme ovat työskennelleet joka päivä ankarasti kerätäkseen ja analysoidakseen dataa parhaiden mahdollisten kansanterveyteen vaikuttavien päätösten pohjaksi. Erityisesti kriisiaikana on tärkeää, että datan keräämisessä ja analysoimisessa huolehditaan tasapainosta tarkkuuden ja nopeuden välillä”, CDC:n tiedottaja Kristen Nordlund sanoo Washington Postissa.
”Juuri tällä viikolla CDC kykeni keräämään, analysoimaan ja julkaisemaan vain kymmenen päivää vanhaa dataa, jollaisen tutkiminen normaalisti vie jopa vuoden. Tämä data on johtanut poliittiseen päätökseen, jonka mukaan kaikki amerikkalaiset tulevat saamaan koronan tehosterokotteen”, hän sanoo viitaten keskiviikkoiseen ilmoitukseen tehosterokotteista.
Koronan tehosterokotteet ovat ajankohtainen aihe maailmalla, sillä koronatilastot laajalti rokottaneissa maissa kuten Isossa-Britanniassa, Singaporessa ja Israelissa viittaavat siihen, että koronarokotteiden teho deltamuunnosta vastaan on edelleen hyvä vakavaa tautimuotoa vastaan mutta rokotteet torjuvat vähemmän tehokkaasti lievää ja kohtalaista infektiota.
Esimerkiksi Singaporen terveysministeriön data tartunnan saaneiden kontaktinjäljityksestä osoittaa, että täysin rokotetut henkilöt voivat sekä sairastua koronaan että tartuttaa muita.
Suomi ei ole tehnyt päätöstä kolmansien rokotusten koordinaateista, mutta maahan on ostettu rokotteita tehosteannoksia varten vuosille 2022 ja 2023.