Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtaja, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb arvioi, elämme juuri nyt erikoista aikaa. Stubb sanoo, että vuosi 2016 oli ”takaisku” monille liberaaleille vaikuttajille kautta läntisen maailman.

”Alkoi uusi epäjärjestyksen aikakausi. Kansa haastoi päättäjät. Yhdysvaltain presidentiksi valittiin Donald Trump ja Iso-Britannia äänesti itsensä ulos EU:sta. Jo useamman vuoden muhinut tyytymättömyys alkoi purkautua populismina ja esimerkiksi valtion roolin, puolueiden, median ja instituutioiden kyseenalaistamisena – jopa vähättelynä”, hän kirjoittaa CMI:n blogissa.

Vakavien väkivaltaisen konfliktien määrä lähti vuonna 2016 Stubbin mukaan taas nousuun samaan aikaan kun autoritääristen johtajien valtapolitiikka on heikentänyt kansainvälistä sopimusjärjestelmää, diplomatian käytäntöjä ja monikeskeistä yhteistyötä. Maailma on hänen mukaansa jälleen jakautunut - nyt kolmen suurvallan Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kesken.

”Olemme eläneet kolme vuotta uudessa säännöttömässä, kovan valtapolitikan maailmassa. Haastavaa tilanteesta tekee se, että lähiaikoina joudumme yhdessä, kansainvälisenä yhteisönä, tekemään suuria koko ihmiskuntaamme koskevia päätöksiä liittyen muun muassa ilmastonmuutokseen, digitalisaatioon, konflikteihin ja pakolaisuuteen. Meidän pitäisi jotenkin löytää tapa tehdä yhteistyötä ja saada monenkeskinen päätöksenteko taas houkuttelevaksi. Mutta onko siihen tahtoa ja taitoa”, Stubb kysyy.

Hän muistuttaa, että maailma jakautui edellisen kerran vuonna 1945, kun toinen maailmansota päättyi.

”Kaikki sodan osapuolet halusivat, ettei mitään vastaavaa tapahtuisi enää koskaan. Tämä johti nykyisten monikeskeisen järjestelmän ja sen symbolin Yhdistyneiden kansakuntien syntyyn. Ironista, mutta samaan aikaan alkoi maailman kahtiajakautuminen. Kylmän sodan aikakausi oli Yhdysvaltain johtaman vapaan markkinatalouden ja Neuvostoliiton vetämän autoritääriseen suunnitelmatalouden valtataistelua ympäri maailmaa. Kaksijakautuneen maailman aikakautta kesti yli 45 vuotta”, Stubb kirjoittaa.

Miljardöörisijoittaja ja poliittinen aktivisti George Soros varoitti pari viikkoa sitten Eurooppaa sekä sisäisistä että ulkoisista ongelmista. Sorosin mukaan Euroopan johtajat tai kansalaiset eivät näytä ymmärtävän, että Euroopassa on meneillään vallankumouksellinen hetki, jonka mahdolliset vaikutukset ovat hyvin laajat ja epävarmat. Soros katsoo Stubbin tavoin, että elämme tällä hetkellä radikaalin epäjärjestyksen aikakautta. Lue lisää: George Sorosilta hyytävä varoitus: ”Jos he eivät herää, Euroopan unioni kaatuu samalla tavalla kuin Neuvostoliitto”

London School of Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum puolestaan uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.

”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi tammikuussa. Lue tarkemmin: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Crisis Management Initiative (CMI) on presidentti Martti Ahtisaaren perustama suomalainen konfliktinratkaisujärjestö ja Stubb korostaa CMI:n vision perustuvan Ahtisaaren näkemykselle siitä, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista.

”Ahtisaaren maailmakuva perustuu syvään vakaumukseen ihmisten välisestä tasa-arvosta ja tasapuolisesta kohtelusta niin virallisissa kuin epävirallisissakin tilanteissa. Mikään ei voita rehellistä ihmiseltä-ihmiselle kohtaamista. Se voi saada aikaan ihmeitä. Näitä vuoropuhelun taitoja tarvitsee tällä hetkellä niin Suomi, Eurooppa kuin koko maailma”, Stubb linjaa.