Kokoomuksen varakansanedustaja Atte Kaleva, Pohjanmaan kokoomusnuorten Manolis Huuki ja Muonion kokoomusnuorten Josefiina Tiirola sanovat olevan huolissaan kokoomuksen tilanteesta.

”Puolueemme on ollut yhtä vaalikautta lukuunottamatta lähes 30 vuotta hallituksessa. Tänä aikana puolueen ideologinen työ on näivettynyt ja olemme siirtyneet sellaiseksi yleispuolueeksi, joka tavoittelee vaalikausien välissä pikavoittoja erinäisillä poliittisilla toimilla sen sijaan, että puolue pyrkisi käsitteellistämään kokoomuslaisen arvopohjan ja toimimaan eduskunnassa myös sen mukaisesti”, he kirjoittavat Puheenvuorossa .

Kalevan, Huukin ja Tiirolan mukaan esimerkiksi vaikeat siirtolaisuuteen tai ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ovat toteutuneet muiden puolueiden määritelmien kautta.

”Kokoomuslaisina olemme huolissamme siitä, miten aika ajoittain muut määrittelevät, mitä me puolueena edustamme. Toimimme useasti meille epämieluisten tai peräti oikeistolaisuuden ideologisten perusteesien vastaisesti noudattamalla muun muassa vasemmiston sanelemaa polkua. Muiden tekemien määrittelyjen perusteella Kokoomus muistuttaa ikävällä tavalla halpakopiota ilmastoaktivistista tai sitten esiinnymme julkisuudessa jakovarapopulisteina kannatuksen maksimoimiseksi. Kokoomuksen linjan pitäisi siis jatkossa kirkastua.”

Kirjoittajien mukaan kokoomuksella on viimeksi ollut selkeä ideologinen kehys politiikalleen kylmän sodan aikana, jolloin puolue oli 21 vuotta oppositiossa.

”Kokoomuksen tulisi pyrkiä ideologisen keskustelun tuulettamiseen ja olla aito, ideologiansa mukaisesti toimiva oikeistopuolue. Täten hallitusneuvotteluissa tulemme mieluummin hylätyksi omana itsenämme kuin hyväksytyksi esittämällä jotain, mitä emme ole”, Kaleva, Huuki ja Tiirola linjaavat.

Lue myös:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

Näkökulma: HS-tentti paljasti, että kokoomus valmistautuu sinipunaan