Poliisi on tiedottanut tänään kahdesta uudesta kansanedustajaa koskevasta esitutkinnasta, jotka se on aloittanut.

Sekä Hussein al-Taeeta (sd) että Päivi Räsästä (kd) epäillään kansanryhmää vastaan kiihottamisesta heidän sosiaalisen median kirjoituksissaan.

Aiemmin poliisi on kertonut tutkivansa samalla nimikkeellä Juha Mäenpään (ps) sanomisia eduskunnassa.

Tapaukset poikkeavat monin tavoin toisistaan. Ei ole mitenkään selvää, että joku niistä tai ne kaikki johtavat syytteeseen. On myös mahdollista, että yhdestäkään niistä ei seuraa syyte.

Kokonaan oma lukunsa on, seuraako kenellekään, jollekulle vai peräti kaikille kolmelle rangaistus tuomioistuimessa.

Al-Taeen tapaus liittyy hänen inhottaviin Facebook-kirjoitteluunsa etenkin juutalaisista vuosina 2011–2012. Poliisin tämän päivän tiedote esitutkinnan alkamisesta vahvistaa sen, että syyteoikeus ei ole vanhentunut.

Tätä tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen ennakoi al-Taeen kirjoitusten osalta jo Uuden Suomen haastattelussa viime viikolla. ”Ne ovat olleet saatavilla niin pitkään, että jos rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, niin niissä on vielä syyteoikeutta jäljellä. Eli niistä voidaan vielä syyte nostaa”, Hätönen sanoi.

Räsänen esiintyi inhottavasti puolestaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

”Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019:n virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”, hän kirjoitti Twitterissä.

LUE MYÖS: Päivi Räsänen poliisitutkinnasta: Siteerasin “täysin laillista kirjaa” – ”Aion puhua uskoni mukaisesti, olipa lopputulos mikä tahansa”

Mäenpää taas puhui inhottavalla tavalla eduskunnassa samassa yhteydessä turvapaikanhakijoista, erilaisesta uskonnosta ja vieraslajien torjunnan tehostamisesta. Siitä on siis käynnistetty jo aiemmin esitutkinta.

Mäenpään mahdollinen syyteprosessi poikkeaa al-Taeen ja Räsäsen tapauksista siten, että eduskunnan yksi kuudesosa voi syytteen estää, vaikka syyttäjä tuohon ratkaisuun päätyisikin. Se johtuu siitä, että hän ilmaisi inhottavan näkemyksensä eduskuntapuheessaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Uuden Suomen haastattelussa sanonutkin puolueen torjuvan Mäenpäätä koskevan syytteen, jos sellainen tulee. Halla-aho arvosteli poliisia puoluetoverinsa tapauksen esitutkinnan aloittamisesta pitäen sitä ”härskinä politikointina”.

Puheet ”poliittisesta poliisista” eli ”polposta” ovat taas voimistuneet äärikansallismielisten piirissä viime aikoina, ilmeisesti perussuomalaisen Mäenpään esitutkinnan johdosta. Tänään julkaistut uudet esitutkintapäätökset osoittavat nämä puheet jälleen kerran propagandistiseksi pulputukseksi.

LUE MYÖS: Analyysi: Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.