USA:n kansallisen tiedustelupalvelun johtajan Joseph Maguiren kuuleminen Yhdysvaltain kongressissa on alkanut. Kongressi julkaisi juuri ennen kuulemista kirjelmän, jonka mukaan presidentti Donald Trump halusi ulkovallan sekaantuvan Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Kirjelmän ”ilmiantajaksi” kutsutun kirjoittajan mukaan Valkoisen talon virkailijat pyrkivät myös rajoittamaan pääsyä Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn heinäkuisen puhelun tietoihin, kuten siitä tehtyyn sanatarkkaan muistioon. Kirjoittajan uskotaan työskentelevän jossain Yhdysvaltojen tiedusteluelimessä.

Maguiren halutaan kuulemisessa kertovan muun muassa, miksi hän ei kertonut Trumpista tehdystä ilmiannosta aikaisemmin, niin kuin laki olisi edellyttänyt.

”En kertonut ilmiantokirjelmästä, koska se käsitteli asiaa, joka on salassapitovelvollisuuden alainen”, hän sanoi kuulemisessa viitaten Trumpin ja Zelenskyn keskusteluun.

Demokraattipuolue on ilmoittanut käynnistävänsä asiasta virkasyytetutkinnan, joka voi teoriassa johtaa presidentin viraltapanoon.

Donald Trump reagoi torstaina raivostuneella tviitillä samaan aikaan, kuin kirjelmä julkaistiin ja Maguiren kuuleminen alkoi.

”Demokraatit yrittävät tuhota republikaanipuolueen ja kaiken sen, mitä se edustaa. Pysykää yhdessä, pelatkaa heidän peliään ja taistelkaa kovaa republikaanit. Maamme on vaarassa”, hän kirjoitti.

Joseph Maguire sanoi kongressille torstaina, ettei hän tiedä, kuka ilmiantaja on. Maguire kieltäytyi myös kertomasta, onko hän keskustellut kirjelmästä presidentti Trumpin kanssa.

Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona muistiinpanot, jotka perustuvat Trumpin ja Zelenskyn 25. heinäkuuta käymään puhelinkeskusteluun. Julkaistu asiakirja vahvistaa Trumpin pyytäneen Zelenskyä avaamaan uudelleen tutkinnan koskien demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin sekä hänen poikansa Hunter Bidenin toimia Ukrainassa.

LUE LISÄÄ: Carl Bildtiltä tyly arvio tapaus Donald Trumpista: ”Tällaista ei yksinkertaisesti voi tapahtua demokraattisissa oikeusvaltioissa”