Sijoittajan yleisimpiä virheitä on ”sopulismi”, muotoilee yksityissijoittaja ja yrittäjä Jarmo Friman. Hän tarkoittaa termillä sitä, että sijoittajat seuraavat kyseenalaistamatta toistensa valintoja.

”Osakemarkkinoilla paras lopputulos tulee rakastamalla sitä, mikä on roskakorissa, mutta kriittisesti. Voiko se nousta sieltä roskakorista?” Friman havainnollistaa.

Niin kutsutuista roskalaareista voi hänen mukaansa kaivaa poljetun arvostuksen yhtiöitä, joiden taustalla on voimakas kysyntä-tarjonta -dynamiikka. Sopulismiksi Friman puolestaan nimittää tietynlaisia teknologiaosakkeita, joita hän kutsuu ”ponziteknokuplaksi”.

”Vähintäänkin ne ovat hypeä. Eli tappiollisia firmoja, joissa ei ole mitään kunnollista”, hän sanoo.

Kokeneet sijoittajat Jarmo Friman, Karo Hämäläinen ja Merja Mähkä puhuvat Markkinaraadissa sijoitusmokista. Mähkä puolestaan nostaa esiin niin kutsutut putoavat puukot. Ne ovat laskukierteessä olevia yhtiöitä, joilta odotetaan vielä käännettä.

Mähkä kertoo itse aikanaan tarttuneensa epäonnisesti ”putoavaan puukkoon” vaateketju H&M:n kanssa. Siihen, onko yhtiö vain halpa vai syvemmässä pudotuksessa, liittyy olennaisesti sen laadun ymmärtäminen. Samalla tavalla myös kasvutarinoiden sudenkuopat voi välttää.

”Viime vuoden listautumisantien jälkeen arvostukset pääsivät nousemaan hurlumhei-meiningissä todella korkeiksi. Siinä kohtaa pitäisi katsoa yhtiöitäkin. Kasvutarinoissa ongelmana on, jos ei saada kiinni siitä, paljonko tästä kannattaa maksaa”, Mähkä sanoo.

”Jarmon viittaamassa ”ponziteknossahan” ongelmana ei ole tarinaan uskominen, vaan spekulaatio. Spekulaatiopelissä yhtiön kasvutarinalla ei tehdä kassavirta-analyysia siitä, mitä kannattaa maksaa, vaan mitä joku maksaa tästä kenties huomenna”, Karo Hämäläinen tähdentää.

Tyypillisesti yksi suurimmista virheistä on myös liika luotto siihen, että tietyn yhtiön kurssi nousee, vaikka markkina näyttäisikin olevan eri mieltä, Jarmo Friman lisää. Hän kertoo omakohtaisen esimerkin.

”Silloin kun Elop (Nokian toimitusjohtaja 2010–2013) sanoi, että öljylautta palaa, olisi pitänyt uskoa. En uskonut. Tein periaatteessa hyvän päätöksen myydessäni position ja vaihtamalla ne johdannaisiin, mutta sitten tein hirvittävän virheen, että rupesin liudentamaan johdannaisia. Euroina meni viisinumeroinen summa.”

”Mutta Nokiaa on edelleen salkussa – joskin positio on hyvin pieni, prosentti tai kaksi – ja uskon, että osake vielä nousee”, Friman nauraa.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: