Susijengi karsiutui Kiinassa alkusyksyllä pelattavista koripallon MM-kisoista. Koripallon miesten EM- tai MM-turnaus pelataan ensi kertaa ilman Suomen joukkuetta sitten vuoden 2009.

Pettymys on kova, mutta Susijengin ylisuoritusten takia suhteellisuuden tajukin on kadonnut. 2000-luvulla suuri yleisö piti suomalaista maajoukkuekoripalloa suoranaisena vitsinä ja harva olisi uskonut Suomen etenevän kaikissa neljässä 2010-luvun EM-turnauksessa 16 parhaan joukkoon.

MM-karsintoihin selviytyi Euroopasta 12 maata. Suomi jäi jatkokarsintalohkossaan neljänneksi. MM-kisapaikan lunasti kolme parasta joukkuetta, Ranska, Tshekki ja Venäjä.

MM-karsinnoissa Suomi oli Euroopan tasolla 16 parhaan joukossa. Siitäkin huolimatta, vaikka Lauri Markkanen oli käytössä vain kahdessa ottelussa ja Petteri Koposelta sekä Sasu Saliniltakin jäi Euroliiga-velvoitteidensa takia useampi peli väliin.

MM-karsintojen tulos osoittaa Suomen menneen pelaajamateriaalin leveydessä eteenpäin. Uusia huippujakin on tuloillaan. Esimerkkinä vuonna 2000 syntynyt Mikael Jantunen, joka kovissa karsintapeleissä esiintyi kuin aikamies.

EM-kisat pelataan jatkossa vain joka neljäs vuosi. Susijengin EM-kisahuuma toteutuu siis 2020-luvulla korkeintaan kolme kertaa.

Todennäköisesti Suomi nähdään 2020-luvulla EM-kisoissa kolmesti. EM-kisoihin kelpuutetaan 24 joukkuetta ja tasoerot sijoilla 1-16 ja 17-32 välillä olevien joukkueiden välillä ovat isoja. Kymmenessä vuodessa Suomi tuskin romahtaisi Euroopan alimpaan kastiin.

MM-kisojen kannalta haaste on kovempi. Suomen kannalta paljon riippuu tietysti siitäkin, pääsevätkö Euroliiga ja Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA eturistiriidoissaan sopimukseen.

Euroliiga ja FIBA pelasivat MM-karsintoja päällekkäisinä pelipäivinä. Asiat olisivat olleet järjestettävissä, mutta koripallopomojen egot olivat liian suuria, joten Euroliiga-pelaajat eivät päässeet mukaan kaikkiin MM-karsintapeleihin.

Euroliiga ja FIBA eivät voittaneet rahallisesti mitään. Häviäjänä oli itse pääasia eli koripallo.

Mikäli koripallopoliittinen hölmöily jatkuu 2021 alkavissa MM-karsinnoissa, heikkenevät Suomen mahdollisuudet päästä mukaan Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa 2023 pelattavaan MM-turnaukseen. Lauri Markkanen ei ainakaan ole Susijengin käytössä NBA-velvoitteidensa takia kuin muutamassa pelissä.

Urheilullisesti järkevintä olisi pelata MM-karsinnat tietysti NBA- ja Euroliiga-kauden ulkopuolella. Parhaat pelaajat saataisiin karsintoihin mukaan, mutta moinen ehdotus lienee suurimmille koripallopomoille liian abstrakti asia.