Lontoo

Britannian pääministerille Boris Johnsonille tämä vuosi on ollut vuoristorataa. Hän kuittasi voitokseen Britannian lähdön EU:sta, mutta vastassa oli historiallinen haaste johtaa maa läpi koronapandemian ja sen talousseurausten.

Hän selvisi koronavirusinfektiosta ja sai perheenlisäystä. Mielipidemittauksissa tyytyväisyys pääministeriin ja hallituksen koronatilanteen hoitoon lähti maaliskuussa nousuun, mutta se on tullut kohisten alas.

Konservatiivien kannatus on tipahtanut. Hallituspuolue on eri kyselyissä enää pari kolme prosenttiyksikköä opposition työväenpuolueen edellä.

Huhtikuussa valitusta työväenpuolueen johtajasta Keir Starmerista on Johnsonille enemmän vastusta kuin puoluetta jakaneesta Jeremy Corbynista.

Kun Opinium mittasi, kuka olisi paras pääministeri, Starmer oli jo lähes Johnsonin rinnalla. Hän ajoi Johnsonin ohi eräissä ominaisuuksissa kuten pätevyydessä ja luotettavuudessa.

Arvostelua pääministeri Johnson on saanut siitä, että hän sanoi olevansa ”hyvin ylpeä” hallituksen koronaviruksen hoidosta. Synkkien tilastojen valossa tyytyväisyyteen ei ole aihetta, sillä koronaan kuolleiden määrä on Euroopan suurin.

Jo yli viikko sitten oli kuollut 40 000 ihmistä, joilla oli testattu koronavirus. Kun kuolleisuutta verrattiin viime vuosien vastaavaan ajankohtaan, ylimääräisiä kuolintapauksia oli yli 63 000.

”Hallitus on luonut briteille odotuksia koronatoimista, joita ei ole pystytty toteuttamaan.”

Maaliskuussa terveydenhuoltojärjestelmän lääketieteellinen johtaja Stephen Powis arvioi tuloksen olevan hyvä, jos uhriluku pysyisi alle 20 000:ssa. Hallituksen entinen neuvonantaja Neil Ferguson on puolestaan väittänyt, että rajoitusten määrääminen viikkoa aikaisemmin olisi voinut puolittaa kuolleiden määrän.

Brittihallituksen koronalinja on ollut poukkoilevaa, eikä se ole tuntunut aina perustuvan tieteellisiin faktoihin. Britannia pani kahden viikon karanteenin ulkomailta tuleville vasta viikko sitten, kun monissa maissa järjestelyjä jo puretaan.

Hallitus on luonut briteille odotuksia koronatoimista, joita ei ole pystytty toteuttamaan. Yksi esimerkki on järjestelmä, jonka avulla etsitään koronaan sairastuneen kontaktit.

Ensin julkisuudessa kehuttiin kännykkäsovellusta, mutta siinä oli ongelmia. Sitten Johnson lanseerasi ”maailman parhaan” systeemin, joka perustuu jäljittämiseen puhelimitse. Hallitus on myöntänyt, että toteutuksessa ollaan vasta alussa.

Hallitus lupasi koronatestejä tehtävän ensin 100 000 päivässä ja sitten tuplasi määrän. Tavoitteista jäätiin jatkuvasti, eikä lukuja enää julkisteta säännöllisesti.

Tyytymättömyys ja kapinointi rajoituksia vastaan vauhdittuivat, kun Johnsonin poliittinen avustaja Dominic Cummings rikkoi määräyksiä ilman seurauksia. Aiemmin surutta ministereille eropasseja jaellut Johnson osoitti poliittisen heikkoutensa, eivätkä henkilökohtaisia uhrauksia tehneet britit hevin unohda tapausta.

Koronaan sairastuneiden ja kuolleiden määrät ovat laskussa, mutta virusta ei ole vielä voitettu.

Pääministerillä on edessään vaikeat ajat.