Yt-neuvotteluiden piirissä olevien ihmisten määrä kasvaa päivä päivältä. Viime viikon jälkipuoliskolla julkaistujen tietojen mukaan neuvottelut koskivat liki 260 000 työntekijää.

Yritykset työllistävät Suomessa kaikkiaan noin 1,5–1,6 miljoonaa ihmistä.

”Jos koronakriisissä toteutuu samat suhdeluvut kuin teollisuudessa finanssikriisin aikaan, lomautusjärjestelyt koskevat kaikkiaan noin 350 000 ihmistä ja noin 175 000 työntekijää irtisanotaan. Tämä on riski, johon kannattaa suhtautua riittävällä vakavuudella”, sanoo Teknologiateollisuuden johtava ekonomisti Jukka Palokangas.

Työllisyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 73,4 prosenttia. Työllisiä oli 2 534 000 ja työvoimaan kuuluvia 3 452 316.

”Jos työllisten määrä putoaisi tuon 175 000, työllisiä olisi 2 359 000 ja työllisyysaste 68,3 prosenttia”, Palokangas laskee.

Hallitus tavoitteli perustamisvaiheessaan 75 prosentin työllisyysastetta. Jos tavoitteeseen ei päästä edes pitkällä aikajänteellä, hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus ajautuu kriisiin.

Palokankaan mukaan yritysten elonliekistä on nyt pidettävä kiinni valtion avustamana kaikin keinoin. Finanssikriisistä on otettava oppia.

”Jos yritysten auttaminen koronakriisin yli jää nytkin liian heikoksi, riski lomautusten muuttumiseksi laajoiksi irtisanomisiksi on suuri”, Palokangas toteaa.

MaRa:n jäsenet lomauttaneet kohta 70 000

Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla on käsillä ikävässä mielessä historiallinen hetki.

Alaa edustavan MaRan jäsenyritykset ovat pian lomauttaneet kaikki työntekijänsä, kun ravintolat sulkevat ovensa.

”Meidän jäsenyritysten palveluksessa on 70 000 ihmistä. Nyt lomautettuna on 60 000 ihmistä, ja ensi viikolla lähes kaikki”, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Matkailu- ja ravintola työllistää kaikkiaan liki 140 000 ihmistä.

Alalle ennustetaan suurta konkurssiaaltoa. Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen kolmen tutkijan ryhmä arvioi viime viikolla, että 39-50 prosenttia ravitsemus- ja matkailutoimialojen yrityksistä voi ajautua maksuvaikeuksiin jo kuukaudessa ilman ulkopuolista tukea.

”Aallon tutkijoiden arvio on rajumpi kuin aiemmin tehtyjen omien laskelmiemme tulokset. Jos jäsenyrityksistämme menisi konkurssiin 30-40 prosenttia, sekin synnyttäisi jo 20 000-40 000 työtöntä”, Lappi toteaa.

Yrityskenttään syntyviä aukkoja ei paikattaisi nopeasti.

”Kestäisi kauan. Jäljet ovat todella syviä.”

Lapin mukaan alan kohtalo riippuu nyt kahdesta asiasta: saadaanko valtiolta suoraa tukea toimialalle ja suostuvatko vuokranantajat laskemaan vuokria.

”Jos nämä eivät onnistu, tilanne on todella surkea. Alalla on työttömyyden kautta kovempi sopeutuminen kuin 90-luvun lamassa”, Lappi toteaa.

Koronasta toivuttaessa ala seisoo heikommilla jaloilla, vaikka suoraa tukea tulisi ja vuokria saataisiin alas.

”Kun ovet aukaistaan, kassat ovat tyhjillään. Samaan aikaan työntekijöille on maksettava palkkoja ja kesälomakorvauksia. Tällöin palkkaturva on ainoa vaihtoehto”, Lappi toteaa.

Hän toivoo, että vuokranantajat ottaisivat mallia Helsingin kaupungista. Kaupunki vapauttaa vuokranmaksusta huhtikuusta kesäkuuhun saakka ravintola- ja muut ruokapalveluiden yrittäjät.

Läheskään kaikki vuokranantajat eivät ole olleet yhtä suopeita.

”Yhteiskuntavastuuta pitäisi ottaa käyttöön muuallakin kuin puheissa”, Lappi toteaa.

Marssijärjestys eri kuin finanssikriisissä

Paltan arvion mukaan noin 120 000 palvelualojen työntekijää uhkaa lomautus tai irtisanominen koronakriisin vuoksi. Paltan edustamilla toimialoilla on yhteensä noin 740 000 työntekijää. Yksityiset palvelut työllistävät yhteensä 1,1 miljoonaa.

Koronakriisi vaikuttaa talouteen ja työllisyyteen erilaisessa järjestyksessä kuin finanssikriisi.

Teknologiateollisuuden Jukka Palokankaan mukaan vuosiin 2008–2009 ajoittunut finanssikriisi iski voimalla vientiteollisuuteen ja sen alihankkijoihin, mutta paljon lievemmin yksityisiin palvelualan kotimarkkinayrityksiin.

Nyt koronakriisi lyö ensiksi vahvasti kotimarkkinayrityksiin ja siellä ensivaiheessa majoitus- ja ravintola-alan yrityksiin sekä kaupan erikoisliikkeisiin ja matkailuun.

”Suurimmat vaikutukset vientiteollisuudessa ja sen alihankkijoissa sekä rakentamisessa näkyvät hieman myöhemmin”, Palokangas arvioi.