Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kuluvan vuoden aikana julkaissut verkkosivuillaan yli 30 palautusmenettelyä. Näissä tapauksissa tuote on kerätty pois myynnistä ja tuotteen ostaneilta kuluttajilta. Lisäksi on tehty useita päätöksiä tuotteiden markkinoilta poistosta ja myyntikiellosta, jos tuotteissa on ollut lievempiä puutteita.

Suurin osa vaarallisista ja vaatimustenvastaisista tuotteista on ollut sähkölaitteita tai kulutustavaroita. Puutteita on havaittu etenkin seuraavissa: laturit, verkkoliitäntäkojeiden muuntajien pinta- ja ilmavälit, valaisinten vesitiiveys sekä koneiden, lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden turvallisuus.

Kokosimme listan tuotteista, joista Tukes tai työterveysviranomainen ovat varoittaneet kuluneen vuoden alkupuolella.

1. Moottorisaha, joka ei sovi tarkoitukseensa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan Suomessa on myyty moottorisahaa, joka on vaarallinen eikä sovi tarkoitukseensa, eli sahaamiseen. Sen sijaan vaarana on käyttäjän ”leikkaantuminen/viiltyminen”.

2. Heti myyntikieltoon laitettu kasvosuojain

”Tukes on päätöksellään velvoittanut toiminnanharjoittajaa lopettamaan välittömästi tämän tuotteen markkinoinnin, myynnin ja muun luovuttamisen sekä ryhtymään toimenpiteisiin, joilla myymättömät tuotteet saadaan kerätyksi pois markkinoilta.”

3. Koronavirukselta suojautuja voi joutua hengenvaaraan

Otsonaattoria kaupattiin keväällä koronaviruksen torjuntaan, mutta laite voikin aiheuttaa hengenvaaran. Työterveyslaitos varoitti, että lyhytaikainenkin altistuminen otsonikaasulle voi heikentää keuhkojen toimintaa tai pahentaa astmaa.

4. Lämmittimet kuumentuivat

Kaikista Tukesin testaamista kolmesta mökkilämmittimestä löytyi palovammavaara. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoi, että lämmittimiä koskeneessa valvontaprojektissa saatiin "karut tulokset".

5. Ylikirkas valo sähkölampusta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan Lexxa Durable X -LED -valonheittimen eräs malli aiheuttaa sähköiskun vaaran.

6. Parvekkeelle unohtui vaarallisia jouluvaloja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi markkinoilta poiston, joka koski Lidlin myymää Melinera-lamppusarjaa. Lamppusarjaan liittyy sähköiskun vaara.

7. Vaara vaanii kaapeleissa

Bilteman ja Verkkokauppa.comin tuotteista paljastui kavala vaara. Tukes määräsi LED-valaisimen ja USB-jatkojohdon markkinoilta poistettavaksi.

8. Autoa pitäisi korjata – vai autonostinta?

Bilteman autonostin voi aiheuttaa viranomaisen mukaan puristumisen vaaran. Lähes 2 000 euron hintaisen tuotteen käyttö pitää Tukesin mukaan lopettaa heti.

9. Lapsi tarakalle ja lekuriin

Tukesin mukaan verkkokauppa Jollyroomin myymä polkupyörän lastenistuin on vaarallinen. ”Pyöränistuimen kiinnikkeet eivät täytä niille asetettuja turvamääräyksiä, minkä vuoksi tuotetta käyttävä lapsi saattaa pudota istuimelta ja loukkaantua.”

10. Tuontitavarassa uhkaavaa rojua

Hajuvedestä viidennes oli myrkyllistä metanolia, kaulakorusta puolet syöpää aiheuttavaa kadmiumia. ”Tuontitavaroihin voi liittyä arvaamattomia ja vakaviakin terveysriskejä”, raportoi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.