New York

Kesäkuun 9. päivän kokoontuva Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea on julkaissut muistiinpanonsa ennen kokousta.

Yhdysvaltain virallisen työttömyysprosentin epäillään nousevan toukokuussa noin 20 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että kymmenet miljoonat amerikkalaiset ovat jääneet lyhyessä ajassa työttömiksi. Maaliskuussa esitellyn Cares Act -apupaketin avulla ihmiset ja yritykset ovat voineet pandemian aiheuttamineen taloudellisiin haittoihin erilaisia avustuksia liittovaltiolta.

Esimerkiksi työttömäksi jääneet ovat voineet hakea ylimääräistä 600 dollarin viikkokohtaista työttömyysavustusta.

Fedin muistiinpanoista selviää kuitenkin, että muun muassa New Yorkin keskuspankki on ilmaissut huolensa siitä, että työttömyysetuja saavia ihmisiä on vaikea saada enää takaisin työelämään.

”Jotkut yritykset ovat yrittäneet saada lomautettuja ja uusia työntekijöitä töihin. Monet näistä yrityksistä ovat sanoneet sen haastavaksi”, keskuspankin muistiossa lukee.

”Osa haasteista liittyy terveyspelkoihin ja osa reiluihin työttömyysetuuksiin.”

Myös Philadelphian keskuspankki huomioi työttömyysetuuksien heikentävän yritysten mahdollisuuksia palauttaa työvoimaa töihin. Alueen yritysten mukaan työhön palaamisen esteenä on ollut tartuntapelko 33 prosentissa tapauksissa, kun työttömyysetuudet on pitänyt 29 prosenttia takaisin pyydetystä työvoimasta kotona.

Korkeammat työttömyysetuudet ovat luonnollisesti myös nostaneet ihmisten palkkoja. Clevelandissa keskuspankki raportoi, että yritykset ovat joutuneet nostamaan työntekijöiden palkkoja, jotta yritykset ovat pystyneet pitämään tärkeät työntekijät palkkalistoilla.

JPMorgan Chasen johtaja Jamie Dimon kommentoi tiistaina Deutsche Bankin järjestämässä tilaisuudessa, että korkeat työttömyysetuudet ovat yritysten kannalta myös hyvä asia. Ihmisten ostovoima lisääntyy, joten korkean työttömyysprosentin nettovaikutukset jäävät pienemmiksi.

Työttömyysetuuksista nauttivien juhlat ovat kuitenkin tulossa näillä tiedoilla päätökseensä, kun ylimääräisten 600 dollarin shekkien lähettäminen päättyy heinäkuun lopussa.

Lue lisää: