Netin keskustelufoorumille on julkaistu kirjoitus, jonka perusteella joku taho pystyy tekemään digitaalisia allekirjoituksia koronapassin lukijasovellukselle ja koronapassiväärennökset leviävät näin netissä. Digitaalinen allekirjoitus varmentaa, että käytössä oleva qr-koodi on oikea.

Iltalehti on saanut aiheesta useita yhteydenottoja.

Väärennettyjä koronapasseja kerrotaan olevan myynnissä 500 eurolla. Näiden passien kerrotaan toimivan koronapassin lukijasovelluksella tehtävässä tarkastuksessa.

Koronapassin lukijasovellusta kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kertoo nähneensä julkaisun. Sitä, pitääkö digitaalisten allekirjoitusten väärinkäyttö paikkaansa, ei Köykkä vielä kommentoi viitaten siihen, että asian tutkinta on vielä kesken THL:llä sekä muilla tahoilla.

"Tulimme eilen tietoisiksi tästä julkaisusta ja se on tällä hetkellä tutkittavana. Selvitämme, mikä siinä olisi mahdollisesti taustalla, ja mikä olisi aiheuttanut sen”, Köykkä kertoi tiistaina.

Köykkä kertoo, että hänellä ei ole tullut vastaan aiempia tapauksia, joissa väärennettyjä koronapasseja olisi levitetty tähän tapaan.

"Yleisesti ottaen koronapassin suojaukset toimivat hyvin. Verkossa on kuitenkin jaettu ihmisten omia qr-koodeja tai jostain muualta kopioituja koodeja. Niissä näkyy kuitenkin alkuperäisen omistajan nimi, jolloin ne on helppo tunnistaa vain jostain napatuiksi”, Köykkä sanoo.

”Olen myös nähnyt jokusen kerran vanhoja testikoodeja, joita on käytetty sovelluksen kehitysaikaan, mutta ne hylätään saman tien.”

Jos väärennetyt koodit toimivat, ryhdytään THL:llä ja Solitalla toimiin.

"Passeissahan on digitaaliset allekirjoitukset eli katsomme, pystymmekö tekemään jotain estotoimenpiteitä, jos se on tarpeellista. Vielä on vaikea tarkemmin tätä kommentoida, sillä selvitys on kesken. Tiedotamme asiasta tarkemmin, kun saamme lisää tietoa”, Köykkä sanoo.