Helsinki-Vantaan lentokentällä aloittaa maanantaina kello 8.00 toimintansa koronatestaus- ja neuvontapiste, Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessaan. Neuvontapisteen toiminnasta vastaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimi yhdessä Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri laboratorion (HUSLAB) kanssa.

Terveysneuvontapiste antaa matkustajille terveysneuvontaa, tekee testaustarpeen arvioita ja ohjaa henkilöitä tarvittaessa koronatestaukseen. Kaikkia matkustajia ei siis aiota testata, vaan lentokentän testauspisteelle lähetetään vain ne, joilla on koronaviruksen oireita, tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan.

Neuvonta ohjeistaa matkustajia jatkohoidosta, siitä miten testitulos kerrotaan ja vastaa myös positiivisen tuloksen edellyttämistä jatkotoimenpiteistä.

Terveysneuvontapiste sijaitsee Finavian infon läheisyydessä ja koronatestauspiste lentoaseman ison lähtöhallin yläkerrassa sijaitsevassa kongressitilassa, tiedotteessa kerrotaan.

Vantaan kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että koronatestattujen lentomatkustajien sekä niistä maista tulevien matkustajien, joille suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia, ei pidä käyttää lentoasemalta poistumiseen julkista liikennettä.

Koronaneuvonta- ja testauspisteen on käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) nimittämä koronaepidemian torjunnan koordinoinnista vastaava yhteistyöryhmä.

Testauksen- ja terveysneuvonnan puute rajoilla on kerännyt Suomessa runsaasti kritiikkiä koronakriisin aikana.

Lue seuraavaksi: