Helsingin ja Uudenmaan ruuhkautunut koronatestaus kirvoittaa kovaakin kritiikkiä poliitikoilta, myös hallituspuolueista.

”Lähikuukaudet ovat todella tärkeitä koko yhteiskunnan kannalta. Hirvittää miten HUS:ssa on voitu valmistautua ja arvioida näin väärin, vaikka on koko pitkä kesä ollut aikaa? Keväällä vielä testiin pääsi parissa tunnissa ja tulos seuraavana aamuna”, hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Jussi Saramo tviittaa osoittaen viestinsä HUSin Diagnostiikkakeskuksen johtajalle Lasse Lehtoselle.

Lehtonen kertoo, että HUS on ottanut koronatestiruuhkan purkuun mukaan myös yksityisen puolen.

”Oma analyysikapasiteettimme on riittänyt viime viikkoon asti, mutta nyt puramme jonoa myös ostopalvelulla. Mehiläinen käyttää Vita laboratorioita, joka pystyy tekemään kai n. 1000/vrk. Terveystalo Synlabia, jonka keskuslabra Tallinnassa. Sen kapasiteetti samaa tasoa kuin HUSin”, Lehtonen vastaa Saramolle.

Lehtonen on aiemmin kertonut, että yksi syy ruuhkaan on ollut myös laiterikko. Lisäksi liikkeellä on kesäflunssaa, mikä on vaikuttanut ruuhkautumiseen.

”Nykyinen analyysien päiväennätys (n. 2500 analyysiä) tehtiin juuri lauantaina ennen kuin yksi kolmesta laitekokonaisuudestamme tilttasi. Nyt ollaan taas lähes normaalissa tuotannossa”, Lehtonen tviittaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kritisoi Lehtosta rajusti. Kärnän mielestä HUSin testauskapasiteetti on romahduspisteessä ja hän syyttää, ettei Lehtonen tee työtään. Kärnä on saanut osakseen kritiikkiä Twitter-keskustelussa.

”Tämä on aivan uskomatonta. Eilen kerrottiin, että HUSn koronatestijonot ovat 48 tunnin mittaiset. Nyt ne ovat 72 tunnin mittaiset. Tässä on epäonnistuttu varautumisessa täydellisesti. Todella surkea tilanne”, Kärnä myös kritisoi eilen tiistaina. Lehtonen vastasi viittaamalla laiterikkoon ja hänen mukaansa myös henkilöstöpula on ongelmana.

”Minusta on aika hassua kuvitella, että kun terveydenhuollossa on monin paikoin (mm. näytteenotto) ollut krooninen henkilöstöpula, voitaisiin valtava määrä väestöä testata ja samalla hoitaa kaikki muu sairaanhoito normaalisti. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”, Lehtonen tviittaa.

”Minusta on ihan perusteltua kritisoida näytteenottoon pääsyn ongelmia ja testitulosten viiveitä. Otan kyllä kritiikin vastaan ja teen parhaani, että tilanne korjautuu. Perusongelmana on haaste pitää normaali sairaanhoito toiminnassa täysimääräisesti ja hoitaa korona siinä samalla”, Lehtonen toteaa saamastaan kritiikistä.