Koronatestit ovat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudulla, ja jonot voivat pian pidentyä entisestään, kun koulut alkavat ja myös päiväkodeissa ja työelämässä palataan normaaliin arkeen kesän jälkeen.

Testiä saa nyt odottaa pääkaupunkiseudulla usein pari päivää, kun tavoitteena on ollut testiin pääsy heti tai seuraavana päivänä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) vt. johtajaylilääkäri Jarkko Pajarinen.

Myös puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet, ja linjoilla voi joutua odottamaan toista tuntia.

”Tällä hetkellä testejä tehdään päivittäin arkipäivisin karkeasti 1800–1900 per päivä”, Pajarinen sanoo.

Testien kysyntä pomppasi nousuun jo viime viikolla ja ylitti HUSin odotukset. Pajarinen uskoo, että ruuhkia aiheuttavat nyt kesäflunssat ja toisaalta ihmisten kasvanut tietoisuus testaamisesta.

Testausten pullonkaulana on nyt näytteenottokapasiteetti. Sen sijaan näytteiden analysoinnissa kapasiteettia olisi HUSilla enemmänkin, noin 3000–4000 näytteeseen päivässä.

HUS on kasvattanut tällä viikolla näytteenottokapasiteettiaan ja ottanut käyttöön lisää linjastoja sekä pidentänyt aukioloaikoja. Uudet linjastot kasvattavat kapasiteettia useilla sadoilla viikossa, Pajarinen sanoo.

Tulevana viikonloppuna Helsingin Laakson koronaterveysaseman näytteenotto on poikkeuksellisesti auki lauantaina ja sunnuntaina 8.–9. elokuuta, kun normaalisti näytteenotto ei ole auki viikonloppuisin, kertoo Helsingin kaupunki.

Lisäksi HUS purkaa nyt ruuhkia ohjaamalla testiin tulijoita hiljaisimpiin näytteenottopisteisiin pääkaupunkiseudun sisällä, kun aiemmin ihmisiä on pyritty ohjaamaan asuinpaikkaa lähimpään pisteeseen.

Ruuhkien purkuun voidaan jatkossa harkita tueksi myös yksityisiä toimijoita, Pajarinen sanoo. Puhelinruuhkien purkamista Hus pohtii tarkemmin perjantaina.

Syksyn mahdollisia testausruuhkia on tässä vaiheessa vaikea ennustaa, Pajarinen sanoo. Syysflunssat ovat joka tapauksessa pian edessä, ja silloin testaustarve voi kasvaa merkittävästikin.

"Kun koululaiset ja lapset ylipäätään kokoontuvat, silloinhan näitä yleisten virusten aiheuttamia infektioita lähtee liikkeelle.”

”Kynnys kannattaa pitää matalana”

Koronatestiin ohjeistetaan tällä hetkellä hakeutumaan matalalla kynnyksellä, ja testejä tehdään nyt moninkertaista tahtia verrattuna kevääseen. Vielä maaliskuussa testejä tehtiin HUSilla arkisin vasta noin 300–400 kappaleen tahtia.

Testin tarvetta voi arvioida Omaolo.fi-palvelussa. Lapset tulee THL:n ohjeiden mukaan viedä herkästi koronavirustestiin, jos heillä on edes lieviä hengitystieoireita.

Pajarisen mielestä testauskynnystä ei kannata korottaa testausruuhkien takia, koska epidemian rajoittamisessa keskeistä on sairastuneiden tunnistaminen mahdollisimman varhain. Näin infektioreitit voidaan katkaista.

”Näytteenotto on ainoa mahdollisuus siihen. Siinä mielessä on tietysti myönteistä se, että kansalaiset aktiivisesti hakeutuvat, eivätkä jää oireidensa kanssa kotiin.”

Ihmiset eivät pysty itse tunnistamaan, onko oireissa kyse koronasta vai ei, Pajarinen toteaa. "Koronan oireethan ovat todella moninaiset ja noudattavat samaa oirekuvaa kuin muutkin hengitystieinfektiot.”

LUE MYÖS: