Lähes 200 kuolonuhria vaatinut koronavirus on noussut otsikoihin viime päivinä. Tammikuun alussa epidemiasta julkaisivat omat varoituksensa niin maailman terveysjärjestö WHO kuin Yhdysvaltain tautikeskus CDC:kin. Tekoälyllä oli tieto epidemiasta jo useita päiviä aiemmin.

WHO ja CDC turvautuvat analyyseissään virallisiin lähteisiin. Kiinalaiset viranomaiset eivät kuitenkaan ole kaikkein aktiivisimpia tiedottamaan maansa asioista, Ameinfo kertoo.

Lue myös:

Kanadalainen BlueDot hyödyntääkin tiedonhankinnassaan epävirallisempia keinoja, esimerkiksi paikallisia uutissivustoja. Tiettyjen alueiden asukkaille julkaistuja tiedonantoja sekä tietoja eläin- ja kasvisairauksista. Niiden perusteella BlueDot julkaisee esimerkiksi matkustusvaroituksia. Wuhanin alueen koronavirusepidemiasta varoitus putkahti ulos jo viikkoa virallisten tahojen reaktiota aiemmin.

Yllättäen BlueDotin tekoälylle ei kuitenkaan syötetä sosiaalisesta mediasta kerättyä dataa, sillä se on liian sotkuista. Keskustelupalstojen ja blogien sisällöt sille sitä vastoin kelpaavat. Julkisesti saatavilla olevaa dataa lentomatkustuksesta BlueDot sitävastoin hyödyntää. Niiden tietojen perusteella BlueDotin algoritmi onnistuikin ennustamaan täysin oikein viruksen siirtyvän Wuhanista seuraavaksi Bangkokiin, Souliin, Taipeihin ja Tokioon.

Lue myös:

Aivan suoraan tekoälyn tuotoksiin ei kuitenkaan luoteta, vaan sen tekemä analyysi tarkistetaan aina asiantuntevin ihmisvoimin. Tarkistetut tiedot lähetetään sitten eteenpäin esimerkiksi eri maiden terveysviranomaisille, lentoyhtiöille ja oletettavasti taudintorjunnan eturintamaan joutuville sairaaloille. BlueDotin varoitukset eivät tällä hetkellä ole kaiken kansan saatavilla, mutta yhtiö on työstämässä ratkaisua, jossa tieto välitettäisiin myös laajemmille kansanjoukoille.

Lue seuraavaksi: