Varmennettuja koronavirustapauksia oli Suomessa torstaina iltapäivällä kaksi: kiinalaisturistin Lapissa ilmennyt tartunta ja Helsingissä suomalaisen Italian-matkalta palanneen saama.

Hallitus kertasi torstaina, kuinka kansalaisten kannattaa pestä käsiään ja aivastaa hihaansa. Ministerit vakuuttivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiesten tuella Suomen olevan hyvin varautunut myös mahdolliseen epidemiaan.

LUE SEURAAVAKSI:

”Olemme varautuneet siihen, että iso osa suomalaisista sairastuu. Tämän varalta on myös suunnitelmat”, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) vakuutti, että hallitus on varautunut kaikkiin tilanteisiin: sekä siihen, että täällä on jonkin verran tautitapauksia, että siihen, että Suomeenkiin tulisi epidemia.

STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan Suomi on varautunut 400 000 henkilön suojaamiseen. Tämä tarkoittaa ainakin hoitohenkilökuntaa varten varattuja erityismaskeja.

LUE SEURAAVAKSI:

Taloudellisesti Suomi kertoo olevansa myös valmiina. Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla.

Lisäksi hallitus varautuu tarvittaessa kattamaan mahdollisia koronaviruksen aiheuttamia lisäkustannuksia lisätalousarviolla.

”Tuotanto jatkuu ihan normaalisti.”

Ministereitä hiertää se, että koronaviruksesta liikkuu väärää tietoa ja huhuja. Viranomaisiin kohdistuvaa epäilyä on lietsonut oppositiopuolue perussuomalaiset.

LUE SEURAAVAKSI:

”Mitä nämä THL:n pellet oikein luulevat itsestään – olevansa loppumaailmaa viisaampia? Keskittyisivät valehteluun alkoholista, kun sen kerran osaavat!” tviittasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä, kun THL oli ilmoittanut maahantulon yhteydessä toteutettavien terveystarkastusten olevan tehoton tapa löytää koronatapauksia.

Pörssi on reagoinut koronavirukseen kaikkialla, mutta myös Suomen reaalitaloudelle virus voi aiheuttaa ikäviä asioita. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on muistuttanut, että koronavirus voi jumittaa maailman tavaravirtoja.

LUE SEURAAVAKSI:

Yhtenä häviäjänä pidetään autoteollisuutta, jota Suomessa edustaa isossa mittakaavassa Valmet Automotiven Uudenkaupungin-tehdas. Koronavirus ei ole näkynyt ainakaan vielä sen tuotannossa. Yhtiö ei paljasta, kuinka paljon osia tulee Kiinasta.

”Meidän tuotannossamme korona ei ole näkynyt. Tuotanto jatkuu ihan normaalisti, ja ihan suunnitelmien mukaan olemme päässeet etenemään”, Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo.

Yksi selvä kärsijä on risteilytoimiala, jonka tilanne vaikuttaa myös Suomeen. Valtion omistaman vientitakuuyhtiön Finnveran suuret varustamoasiakkaat Royal Carribbean Cruises ja Carnival Cruises kertoivat pari viikkoa sitten koronaviruksen laskeneen matkavarauksia. Yhtiöiden osakkeet ovat syöksyneet.

Kaikkiaan Finnveran vastuut varustamoille ovat 13,8 miljardia euroa. Pääosa takauksista koskee tulevaisuudessa tehtäviä alustoimituksia, erityisesti vuosina 2021–2024 valmistuvia aluksia.

LUE SEURAAVAKSI:

Ikävää laskua ei suomalaisille veronmaksajille ole Finnveran takauksista tällä hetkellä näköpiirissä.

”Nämä ovat isoja asioita, enkä halua millään lailla vähätellä riskejä. Lyhyellä aikavälillä tässä ei ole syytä liioitella yhtään, ja kysymys on siitä, mitä tapahtuu pitkällä aikavälillä, siis vuosien mittakaavassa”, ­Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä sanoo.

Yhteinen viesti niin poliitikoilta kuin talouden toimijoilta on, että paniikkiin ei ole syytä, mutta pahempaan pitää varautua. Huolta aiheuttavat nyt varsinkin huhut ja poliittisen pelin virittely vakavalla terveysasialla.

LUE SEURAAVAKSI: