Kiina on kertonut korruption vastaisen tutkijaryhmänsä aloittavan tutkinnan lääkäri Li Wenliangin kuolemasta, uutiskanava CNN kertoo. Kiinan viranomaisten mukaan tutkinta on vastaus ”massojen esiin nostamiin epäkohtiin”.

Li Wenliang kuoli torstai-iltana koronavirukseen Wuhanin keskussairaalassa. Hän oli ensimmäisiä jo joulukuussa koronaviruksesta varoittaneita, mutta Kiinan poliisi leimasi hänet huhujen levittäjäksi, haki hänet kuulusteluihin ja yritti painostaa hänet vaikenemaan.

Lääkärin kuolema on CNN:n mukaan saanut Kiinassa aikaan ”ennennäkemätöntä raivoa” ja vihaa, joka kohdistuu Kiinan viranomaisiin. Erityistä sympatiaa Li Wenliangiin kohdistuu siksi, ettei hän hakenut varoituksillaan julkisuutta, vaan varoitti alkuun vain yksityisesti ystäviään, eikä halunnut puhua ulkomaiselle medialle viruksesta. Hänen sosiaalisen median viestinsä kuitenkin lähtivät viraaleiksi, ja virustilanteen pahentuessa Li Wenliang alkoi puhua myös medialle julkisemmin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan tapaus osoittaa Kiinan ihmisoikeus- ja sananvapausrikkomukset ja kertoo ylimitoitetusta pyrkimyksestä hiljentää keskustelua tärkeistäkin aiheista vakauden säilyttämisen varjolla.

Li Wenliang varoitti ystävilleen ja kollegoilleen lähettämissään viesteissä alun perin uudesta viruksesta, joka muistuttaa vuoden 2003 Sars-virusta. Poliisi käskytti häntä lopettamaan ”perättömien huhujen” levittämisen, BBC kertoo, vaikka myöhemmin on osoittautunut, että uusi koronavirus todella muistuttaa myös koronaviruksiin lukeutuvaa Sarsia.

Kiinassa on kuollut uuteen koronavirukseen kaikkiaan jo yli 600 ihmistä.

LUE MYÖS: