Koronavirustartuntojen määrän kasvu Italiassa ja muualla Kiinan ulkopuolella on lisännyt viikonlopun aikana pelkoja siitä, että virus olisi leviämässä Kiinasta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Tartuntojen määrä on kasvanut viime päivinä jyrkästi ainakin Italiassa, Etelä-Koreassa ja Iranissa.

Italiassa jo kolmannen ihmisen kerrottiin viikonloppuna kuolleen koronavirukseen. Lisäksi maassa oli viikonlopun jälkeen havaittu jo 150 tartuntaa, kun niitä perjantaina oli vain kolme, kertoo uutistoimisto Reuters.

LUE SEURAAVAKSI:

Suomen THL:n mukaan Italian tartunnat ovat Euroopan ensimmäiset laajemmat ryvästymät ja paikalliset tartuntaketjut, ja tilanne on Euroopassa muuttunut viime päivien aikana.

”Tilanne osoittaa, että COVID-19 -tapaukset voivat levitä uusille alueille nopeastikin. Jatkuvaa valppautta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista tarvitaan. Yhdessä on tärkeä pohtia, mitkä toimet ovat tehokkaita”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:n tiedotteessa tänään maanantaina.

LUE SEURAAVAKSI:

EU:n tartuntatautiasiantuntijat arvioivat koronavirustilannetta tänään, THL kertoo.

Reutersin mukaan Ranskan terveysministeri Olivier Veran ilmoitti sunnuntaina aikovansa keskustella muiden Euroopan maiden johtajien kanssa epidemian torjumisesta.

”Ranskassa ei ole tänä iltana epidemiaa. Mutta ongelmallinen tilanne on ovella, Italiassa, ja seuraamme sitä tarkasti”, Veran sanoi eilen Reutersin mukaan.

LUE SEURAAVAKSI:

Italia on reagoinut viikonloppuna havaittuihin tartuntoihin eristämällä yli kymmenen kuntaa maan pohjoisosassa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan eristetyllä alueella asuu noin 50 000 ihmistä. Lisäksi Italian viranomaiset ovat kieltäneet julkiset kokoontumiset. Muun muassa käynnissä olevat Venetsian karnevaalit on keskeytetty.

Itävalta puolestaan katkaisi alppien junaliikenteen Italiaan sen jälkeen, kun kahdella matkustajalla todettiin kuumeoireita. Reutersin mukaan Itävallan sisäministeri Karl Nehammer sanoi, että koronavirustyöryhmä kokoontuu maanantaina keskustelemaan siitä, asetetaanko Italian rajalle rajavalvontaa.

LUE SEURAAVAKSI:

Muualla maailmassa Etelä-Korea kertoi maanantaina seitsemännen ihmisen kuolleen maassa koronavirukseen. Havaittuja tartuntoja kerrottiin olevan yhteensä 763.

Iran puolestaan ilmoitti koronaviruksen aiheuttaneen kahdeksan kuolemaa. Lisäksi maassa oli vahvistettu 43 tartuntaa. Saudi-Arabia, Kuwait, Irak, Turkki ja Afganistan ovat asettaneet matkustuskieltoja Iraniin.

Reutersin mukaan koronavirus on tähän mennessä levinnyt 28 maahan tai alueelle Manner-Kiinan ulkopuolella.

Tartuntojen määrä kasvaa myös Kiinassa

Kiina ilmoitti sunnuntaina 409 uudesta tartunnasta, Reuters kertoo. Tartuntoja oli maan viranomaisten mukaan todettu sunnuntaihin mennessä Kiinassa yhteensä 77 150. Virukseen on kerrottu kuolleen Kiinassa yhteensä 2592 ihmistä.

Koronavirus uhkaa myös Kiinan taloutta. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut, että koronavirus painaisi maan bkt:n tänä vuonna 5,6 prosenttiin. Koko maailman talouskasvusta virus veisi IMF:n arvion mukaan 0,1 prosenttiyksikköä.

Bloombergin mukaan jopa miljoonat kiinalaiset yritykset ovat vaarassa kaatua.

Helmikuussa toteutetun kyselyn mukaan kolmannes pienten ja keskisuurten yrityksistä kertoi käteisvarojensa riittävän kiinteisiin kuluihin vain yhdeksi kuukaudeksi ja toinen kolmannes vain kahdeksi kuukaudeksi, kertoi Kiinan hallituksen edustaja maanantaina Bloombergin mukaan.

LUE SEURAAVAKSI: