Koronaviruksen leviäminen on näkynyt ruokakaupoissa eri puolilla maailmaa ja johtanut myös ”ostopaniikkiin”, tyhjiin kaupan hyllyihin ja hamstraukseen.

Suomessa ei ole uutisoitu paniikista, mutta kuitenkin joitain merkkejä koronaviruksen vaikutuksesta ostajien käyttäytymiseen on ollut havaittavissa.

LUE SEURAAVAKSI:

”Tilanne on kaupoissa tuotteiden kysynnän osalta yleisesti ottaen normaali. Käsidesituotteiden myynti on ollut kasvussa ja lisäksi olemme havainneet pientä kysynnän lisääntymistä säilyvissä elintarvikkeissa, esimerkiksi säilykkeissä ja viljatuotteissa”, Keskon valikoimajohtaja Harri Hellman kertoi.

Keskon mukaan Kiinasta tuodaan suhteellisen vähäisiä määriä elintarvikkeita. Joihinkin käyttötavaratuoteryhmiin saattaa tulla vaikutuksia saatavuuteen, jos Kiinassa tehtaat ovat kiinni pitkään.

LUE SEURAAVAKSI:

”Elintarvikkeiden osalta varaudumme mahdolliseen kasvavaan kysyntään lisäämällä tilausmääriämme tavarantoimittajille. Elintarvikkeiden osalta tuotteiden saatavuus on hyvä”, SOK:n riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen kertoi.

Käsidesien ja hengityssuojaimien myynti on kasvanut selvästi S-ryhmässä.

”Olemme varautuneet kasvavaan kysyntään lisäämällä tilausmääriämme tavarantoimittajilta siltä osin kuin teollisuudella on kykyä toimittaa lisämääriä. Käsidesien saatavuus on kuitenkin hyvä. Hengityssuojaimien saatavuudessa on puutteita, sillä emme ole saaneet tuotteita kasvanutta kysyntää vastaavaa määrää”, Koskinen kertoi.

Maailmalla hamstrataan enemmän

Deutsche Wellen mukaan Saksassa on ollut ”ostopaniikkia”.

”Olemme havainneet kasvun elintarvikkeiden ja säilykkeiden myynnissä eri puolilla maata ja sopeutamme toimintamme siihen”, sanoi Kristina Schütz useiden saksalaisten kauppaketjujen taustalla olevasta REWE Groupista.

Myös Lidl-ketjusta kerrotaan DW:lle, että sen Saksan-myymälöissä on havaittu vastaavaa ilmiötä.

Saksalaiset ovat ostaneet kauppaketjuista suurissa määrin kauan säilyviä elintarvikkeita, säilykkeitä, pastaa ja desinfiointiaineita.

Guardianin mukaan Britannian ruokakauppaketjut ovat tehneet varautumissuunnitelman, jolla pyritään varmistamaan elintarvikehuolto tilanteessa, jossa koronaviruksen leviäminen ja ostopaniikki kiihtyisivät.

LUE SEURAAVAKSI:

Investointiyhtiö Alliance Bernsteinin analyytikko Bruno Monteyne arvioi Guardianille, että viruksen laaja leviäminen voisi johtaa ”ostopaniikkiin, tyhjiin hyllyihin ja ruokamellakoihin”.

Monteyne uskoo kuitenkin, että kauppaketjujen yhteistyöllä saataisiin kansalaiset ravittua. Hänen arvionsa mukaan akuutti ruokapula johtaisi siihen, että armeijaa tarvittaisiin vartioimaan elintarvikevarastoja, rekkoja ja kauppoja.

Washington Postin mukaan ihmiset tyhjentävät koronaviruksen vuoksi kauppojen hyllyjä ja ostavat eri puolilla Yhdysvaltoja kiivaasti hyvin säilyviä elintarvikkeita, vettä, desinfiointiaineita ja wc-paperia.

Suomen viranomaisten ja järjestöjen laatiman varautumissuosituksen mukaan jokaisella pitäisi olla oman perheensä tarpeisiin riittävästi elintarvikkeita ja lääkkeitä kolmen vuorokauden ajaksi.

LUE SEURAAVAKSI: