”Tappiot ovat kovat, mutta haluamme omalta osaltamme olla vastuullisia, sillä hallitus toivoo, että kansalaisten liikkumista vähennetään”, sanoo Lapin suurimman hotelliketjun Laplands hotelsin omistaja Pertti Yliniemi.

Yliniemen yritysryppäällä on 20 hotellia ja neljä hiihtokeskusta sekä suuri ohjelmapalveluketju, joka työllistää satoja aliurakoitsijoita.

”Hotelleja suljetaan sitä mukaan asiakkaat poistuvat. Toivon, että ihmiset siirtäisivät varauksensa esimerkiksi vuoden päähän”, Yliniemi sanoo. Henkilökuntaa lomautetaan, mutta tarkkoja määriä hän ei halua kertoa, sillä yt-neuvottelut ovat kesken.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

”Tappiot ovat kovat, mutta haluamme olla vastuullisia”, sanoo Pertti Yliniemi.

Hotellien ja majoitusliikkeiden auki pitäminen olisi kasvattanut koronaviruksen tarttumisriskiä, sillä sekä Levillä että Rukalla on molemmissa noin 25 000 vuodepaikkaa. Kevään huippusesonkina lähes kaikki paikat ovat aina täynnä.

”Jo nyt olemme suositelleet tulohississä väljempää istumista”, kertoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho. Yrityksellä ovat sekä Rukan että Pyhän rinnekeskukset.

”Epidemian torjumiseksi oli otettava kovemmat keinot käyttöön myös hiihtokeskuksissa. Haluamme olla tässä suhteessa vastuullisia”, Aho sanoo, jonka edesmennyt isä Juhani Aho oli koulutukseltaan lääkäri.

Lue myös:

Kauden lopettaminen on valtava takaisku koko Lapille.

”Huhtikuu on perinteisesti ollut Lapin hiihtokeskusten paras kuukausi, sillä suomalaiset suosivat kevään lämpimiä säitä ja hohtavia hankia. Lisäksi tänä vuonna pääsiäinen on huhtikuun alussa”, sanoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Lindfors ei osannut vielä perjantaina sanoa sulkevatko myös kaikki muut Suomen hiihtokeskukset hissinsä.

”Vähän sellaista henkeä on ollut”, hän toteaa.

”Sulkemisen seurauksena tämän vuoden liikevaihdosta leikkaantuu pois viidesosa eli noin viisi miljoonaa euroa. Tilanne on meille erityisen raskas, sillä olemme vasta investoineet uuteen Ruka Valley hotelliin 20 miljoonaa euroa ja uusiin hisseihin 15 miljoonaa euroa”, Aho kertoo.

”Toisaalta tappiota lieventää se, että alkukausi on ollut ennätyksellisen. Ilman koronaepidemiaa olisi yltäneet koko yhtiössä ennätykselliseen 30 miljoonan euron liikevaihtoon”, Aho lisää.

Lue seuraavaksi:

Tilanne merkitsee töiden loppumista Lapin sadoille määräaikaisessa työsuhteessa oleville kausityöntekijöille, joita on tullut keikkatöihin Lappiin Helsinkiä myöten.

”Kaikkien määräaikaisten työntekijöiden työsuhde päättyy viimeistään perjantaina. Rinnetöissä heitä on 200 ja rinneravintoloissa 60. Töihin jää vain 80 vakituista työntekijää, joiden kanssa alamme varustaa hiihtokeskusta kesäkuntoon. Lisäksi teemme lumitykeillä varastalounta ensi hiihtokautta varten noin 100000 kuutiota, joka säilötään kesän yli pressujen ja katteen suojiin”, kertoo laskettelijamäärillä Suomen suurimman rinnekeskuksen Levi Skiresortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Levi avaa seuraavan kerran rinteensä 9. lokakuuta.

”Myös meillä liikevaihto laskee ennenaikaisen sulkemisen vuoksi budjetoidusta noin 20 prosenttia”, Palosaari kertoo.

”Kaikkien määräaikaisten työntekijöiden työsuhde päättyy viimeistään perjantaina”, kertoo Levin Jouni Palosaari.Kuva: Anssi Jokiranta