Koronavirustilanne on tullut ”lähelle kynnystä, että se on Suomessakin epidemia”, ilmoitti THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta laitoksen tiedotustilaisuuden aluksi perjantaina. Uusien tartuntojen määrä kasvaa nyt vauhdilla, eksponentiaalisesti, totesi THL:n johtaja Mika Salminen.

THL:n mukaan epidemiaa ei siis voida enää estää, mutta sitä pyritään ja kyetään oikein toimin hidastamaan. Se, että epidemia ei iske koko Suomeen kertarysäyksellä, suojelee terveydenhoidon resurssien riittävyyttä ja riskiryhmiä.

”Muun yhteiskunnan tehtävä on hidastaa epidemian etenemistä”, Tervahauta sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisten ja viranomaisten tulee arjessaan ottaa huomioon toimet, joilla epidemian etenemistä voidaan hidastaa.

”Meidän pitää ihan oikeasti ottaa todesta, että viranomaisten ohjeet eivät ole tehokkaita, jos ihmiset eivät noudata niitä laajasti”, Tervahauta vetosi viitaten muun muassa kättelyiden välttämiseen, flunssassa kotiin jäämiseen sekä suurten yleisötapahtumien kieltämiseen.

”Jotta meidän terveydenhuolto ei totaalisesti ylikuormittuisi, on välttämätöntä tehdä tällaisia päätöksiä kuin hallitus eilen teki”, Salminen jatkoi.

THL:n ohjeita epidemian hillitsemiseksi ja kontaktien vähentämiseksi:

– Kipeänä, lievissäkin oireissa, jäädään kotiin. Koskee sekä työelämää että lapsia päiväkodeissa ja kouluissa. ”Sairaus tässä tarkoittaa hengitystieinfektioita”, kuten kuumetta, nuhaa, yskää ja lihassärkyä, Salminen selventää.

– Työnantajien suhtauduttava poissaoloihin ymmärtäväisesti

– Kokouksia vähennettävä työelämässä, etätöitä suosittava

– Arkielämässä tulee välttää tilaisuuksia, joissa on runsaasti ihmisiä

– Ryhmäharrastuksia vältettävä

– Etäisyys muihin ihmisiin pidetään jopa ulkoliikunnassa (THL on aiemmin suositellut 1 metrin turvavälin pitämistä jokaiseen kanssaihmiseen, jolla on flunssaoireita)

– Ostoskeskuksissa ei ole syytä viihtyä pitkiä aikoja

– Ei työmatkoja, ellei ”täysin välttämätöntä” esimerkiksi koko liiketoiminnan vaarantuessa

– Älä mene tapaamaan ikäihmistä (yli 70-vuotiaat), käytä yhteydenpitoon muita keinoja

– Älä käy tapaamassa sairasta läheistä

– Älä pyydä isovanhempaa (sairaan) lapsen hoitajaksi

– Käsien pesu ja yleinen hygienia ovat nyt erityisen tärkeitä.

THL ja hallitus antoivat ohjeita kansalaisille jo torstaina, lue lisää:

Perjantaina julkaistujen THL:n lukujen mukaan Suomessa on nyt todettu yhteensä 155 koronavirustartuntaa. Torstain jälkeen tartuntoja on tullut 51 lisää.

Jopa yli kolmasosa Suomen väestöstä voi saada viruksen, viranomaiset arvioivat nyt.

”Kyllä tämä voi kolmasosan ja vähän ylikin suomalaisista tartuttaa – mutta ei kerralla”, Salminen kertoi.

Nykytiedon perusteella valtaosa tartunnan saaneista selviää lievällä tautimuodolla, Salminen korosti.

Tervahauta kuvasi ”vähän huolestuttavaksi” Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin tilannetta. HUSissa on todettu henkilökunnan piirissä kaksi koronatartuntaa.

LUE MYÖS: