Cambridgen yliopiston tutkijaryhmän mukaan koronavirus sai todennäköisesti alkunsa viime syyskuussa Etelä-Kiinasta.

Tutkimusryhmää johtavan Peter Forsterin mukaan tavoitteena on löytää maailman ensimmäinen koronavirukseen sairastunut ihminen.

Tutkijaryhmä on kartoittanut koronaviruksen varhaisia leviämisreittejä virusnäytteistä, jotka kerättiin joulukuun ja maaliskuun aikana eri puolilta maailmaa. He ovat tunnistaneet kolme eri muunnosta viruksesta: A, B ja C.

Vielä kesken olevasta tutkimuksesta amerikkalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciencesissa julkaistun artikkelin mukaan viruksen A-muunnos on lähimpänä lepakoista löydettyä koronavirusta, ja tutkijat uskovat sen olevan alkuperäinen, ihmisiä sairastuttava koronavirus. B-muunnos on tutkijoiden mukaan muuntautunut A:sta, ja C taas B:stä.

Peter Fosterin mukaan A-muunnos ei ole peräisin Kiinan Wuhanista, vaan sieltä maailmalle levinnyt koronavirus on B-muunnos.

”C-muunnosta on tunnistettu Euroopassa aikaisessa vaiheessa todetuista tapauksista, myös Etelä-Korean, Singaporen ja Hongkongin tapaukset edustavat tätä muunnosta. Sen sijaan Manner-Kiinassa C-muunnosta ei esiinny lainkaan”, hän kommentoi Newsweekille.

Fosterin arvion mukaan viruksen A-muunnos levisi ajalla 13.syyskuta – 7. joulukuuta.

”Se on paras oletus, jonka voimme tällä hetkellä tehdä, ennen kuin lisää näytteitä on analysoitu. Olemme lähes varmoja siitä, että Wuhanin sijaan virus saikin alkunsa lähes 1 000 kilometriä etelämpänä sijaitsevasta Guangdongista. Siellä otetuista yhdestätoista näytteestä on tällä hetkellä eristetty seitsemän A-tyyppiä edustavaa virusmuunnosta. Määrät ovat pieniä, koska näytteitä on ollut saatavilla hyvin vähän ennen kuin viorus alkoi levitä voimakkaammin”, hän kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Kiinaa lauantaina sanoen, että jos selviää Kiinan olleen ”tietoisesti vastuussa” koronaviruspandemiasta, sillä on seurauksia.

”Se olisi voitu pysäyttää Kiinassa ennen kuin se alkoi eikä sitä pysäytetty, ja nyt koko maailma kärsii sen takia”, Trump sanoi valkoisen talon päivittäisessä tiedotustilaisuudessa lauantaina, viitaten koronavirukseen.

Trumpin mukaan USA tutkii sitä, onko virus voinut päästä leviämään Kiinan laboratorioista joko vahingossa tai tahallisesti. Kiina on jo aiemmin kiistänyt tällaista tapahtuneen.

Peter Fosterin tutkijaryhmä uskoo viruksen saaneen alkunsa lepakoista, joista se todennäköisesti on oireettomana levinnyt ensin muihin eläimiin ja sitten ihmisiin. Myös ensimmäiset koronatartunnan saaneet ihmiset ovat tutkijaryhmän mukaan voineet olla täysin oireettomia.