Koronavirus jatkaa maailmalla tuhoisaa leviämistään. Johns Hopkinsin yliopiston ylläpitämän tietokannan mukaan tartuntoja on vahvistettu kaikkiaan yli miljoona.

Yhdysvalloissa lukema kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Perjantaihin mennessä maassa oli varmistettu jo 245 000 tartuntaa. Testauskapasiteettia maassa on vasta alettu nostamaan.

Kakkossijaa pitää vielä toistaiseksi Italia, jossa epidemiahuippu on jo viikon ajan näyttänyt lupaavia taittumisen merkkejä. Uusia kuolemantapauksia ja tartuntoja vahvistetaan päivittäin yhä vähemmän. Osa koronapotilaille varatuista sairaalatiloista epidemian ydinalueilla Lombardiassa on jo lähes tyhjiä.

Italiassa on tähän mennessä vahvistettu yli 115 000 tartuntaa ja lähes 14 000 kuolemaa.

Tällä hetkellä tilanne on eurooppalaisittain tukalin Espanjassa, jossa tartuntojen määrä on nopeassa tahdissa noussut yli 112 000:n. Perjantaina Espanjassa kuitenkin kirjattiin ensimmäinen vuorokausi, jonka aikana kuolleiden määrässä nähtiin laskua. Luku antaa pienen toivonkipinän, mutta maassa menehtyi silti vuorokauden aikana 932 ihmistä koronavirukseen.

Tarkkaa kirjaa voidaan kuitenkin pitää vain laboratoriossa vahvistetuista tartunnoista. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että todellinen koronatartuntojen määrä maailmalla voi olla moninkertainen.

Esimerkiksi Australian johtava lääkintäviranomainen on laskenut, että todellinen tartuntamäärä voi olla lähempänä 10 miljoonaa. Tähän viittaa se, että eri maissa lasketut taudin kuolleisuusprosentit vaihtelevat todella rajusti. Korkean kuolleisuuden maissa on siis todennäköisesti jäänyt valtava määrä tartuntoja toteamatta.

Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut maita nostamaan testauskapasiteettiaan merkittävästi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Epidemiakeskus. Kiinan Wuhanissa on yhä voimassa mittavia rajoitustoimia. Ihmiset saavat jo liikkua ulkona ja käydä töissä, ja pian kaupunkiin sallitaan myös ulkopuolisten pääsy.Kuva: ROMAN PILIPEY

Kiinassa pelätään uutta aaltoa

Länsimaissa luvut ovat ajaneet ohi Kiinasta, jossa uusia tartuntoja todetaan päivittäin vain muutamia kymmeniä. Maa alkoi tosin vasta tällä viikolla laskea mukaan nekin tartunnat, joissa ihmisillä ei ollut oireita.

Viruksen lähtöalueella Wuhanissa on määrä poistaa tiukkoja liikkumisrajoituksia 8. huhtikuuta. Kaupungista ulos ja sinne sisään saavat matkustaa ne, jotka on merkitty vihreällä ”terveyskoodilla”.

Nyt Wuhanin asukkaita on kuitenkin komennettu pysymään toistaiseksi sisällä, sillä alue on huolissaan uudesta tartunta-aallosta, joka voisi tulla myös alueen ulkopuolelta.

Perjantaina Kiina kertoi 31 uudesta tartuntatapauksesta ja neljästä kuolemasta. Kaikki kuolleet olivat Wuhanista.

Tilanteen pahenemista pelätään myös esimerkiksi Singaporessa, jossa pahin näytti jo olevan ohi eikä tiukkoja rajoituksia toistaiseksi oltu tarvittu. Maa aikoo sulkea koulut ja työpaikat ensi viikon aikana.

Otettaan tiukentaa myös Saksa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi haluavansa vähentää rajaliikennettä naapurimaihin, kertoo Der Spiegel. Ehdotuksen mukaan Puolasta, Tsekistä, Belgiasta ja Alankomaista pääsisi Saksaan vain painavalla syyllä. Ennestään rajoja on kiristetty jo muun muassa Itävallan ja Ranskan rajoilla. Raja Italiasta on käytännössä kiinni.

Talouksia runnotaan uuteen kuntoon

Kuolintilastojen lisäksi koronavirus on jättänyt ruman jäljen myös maailmantalouden näkymiin.

Torstaina Yhdysvalloissa kerrottiin synkästä ennätyksestä, kun 6,6 miljoonaa ihmistä haki työttömyyskorvausta. 1960-luvulta lähtevällä käyrällä pomppu näyttää järkyttävältä, ja ennusteiden mukaan pahempaa voi olla vielä tulossa. Jättipankki Goldman Sachs on ennustanut työttömyysasteen nousevan jopa 15 prosenttiin. Pahempia lukuja on nähty vain 1930-luvulla.

Euroopassa talouden lukuja ei ole koottu yhtä nopealla tahdilla, mutta uusimmat indikaattorit kertovat ikävää tarinaa.

Markkinatutkimusyhtiö IHS Markitin ostopäällikköindeksit osoittavat Euroopan talouden pysähtyneen maaliskuussa dramaattisesti.

Euroalueen ostopäällikköindeksi maaliskuulta oli 29,7. Ennakkotiedot olivat osoittaneet indeksiluvun painuneen lukemaan 31,4. Helmikuussa lukema oli vielä 51,6.

Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi oli vielä synkempi 26,4. Pahin pysähdys on kohdannut Italiaa, jossa palvelujen ostopäällikköindeksi painui lukemaan 17,4.