Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että yksilöllisen irtisanomisen kriteerien höllentämisellä tarkoitus on madaltaa irtisanomiskynnystä etenkin pienille yrityksille. Talouselämän haastattelussa Sipilä kertoo esimerkin avulla, mitä hallitus aikeellaan tavoittelee.

–Kyllä sillä on paljon isompi merkitys kolmen hengen kuin tuhannen ihmisen yrityksessä, jossa autonkuljettajalle voi löytyä toinen tehtävä, jos hän on vaikkapa kolmen sakon jälkeen menettänyt korttinsa neljäksi kuukaudeksi, Sipilä kertoo.

Uudessa mallissa työantaja voisi Sipilän mukaan saada luvan irtisanoa työntekijä ainakin siksi aikaa, kun hänen ajokorttinsa on hyllyllä.

Hallitus kertoi kehysriihessä käynnistävänsä lakiuudistuksen, jossa tavoitellaan yksilöllisen irtisanomisen kriteerien höllentämistä yt-lain ulkopuolisissa pienissä, alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä ja vastaavasti harkitaan, ovatko kollektiivisen irtisanomisen kriteerit liian löysät.

Lisäksi nuorten työllistämistä halutaan helpottaa niin, että alle 30-vuotiaita voisi palkata määräaikaisiin työsuhteisiin ilman erillisiä perusteita määräaikaisuudelle. Näin voisi kuitenkin toimia vain niiden nuorten kohdalla, jotka ovat olleet työttömänä vähintään kolme kuukautta.

Etenkin ay-liike ja vasemmisto-oppositio ovat arvostelleet hallituksen aikeita siitä, että ne lisäävät työsuhteiden epävarmuutta. Määräaikaisten työsuhteiden lisääntyminen ja irtisanomissuojan heikentäminen voivat lykätä nuorten parien lasten hankintaa entisestään. Syntyvyys on Suomessa laskenut viime vuosina hyvin jyrkästi. Kehityksestä keskusteltiin Sipilän mukaan kehysriihen aluksi.