”Meillä oli ajatus, että koska meillä oli käynyt elämässä niin järjetön tuuri, halusimme että muutkin hyötyvät tästä. Mietimme, miten jaamme sitä. Olimme koko porukalla vetäytymispäivässä ja äänestimme 12 eri kategoriasta. Päätimme panostaa koulutukseen, ihmisoikeuksiin ja ympäristöön”, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo yhtiön tilanteesta vuonna 2013.

Hyväntekeväisyyteen erikoistunut Geneva Global -konsulttitoimisto ehdotti Supercellille Speed school -toimintaa Ugandassa ja Etiopiassa. Supercell on tukenut ohjelmaa viiden vuoden aikana jo yli 20 miljoonalla dollarilla.

”Se on meidän ylivoimaisesti isoin hanke, ja tulokset ovat olleet älyttömän kovia”, Paananen sanoo.

Hanke tukee lapsia, jotka ovat pudonneet koulutieltä. Ohjelma pakkaa kolme vuotta tavallista koulua kymmeneen kuukauteen leikkiin perustuvan pedagogiikan avulla. Tavoite on, että ohjelman jälkeen lapset voivat palata tavalliseen kouluun. Tähän mennessä nopeutetun koulun on käynyt yli 100 000 lasta.

”Erittäin huonoista lähtökohdista tulevat lapset saavat kymmenessä kuukaudessa kiinni kolme vuotta edellä olevat – ja itse asiassa pärjäävät paremmin.” Sussexin yliopiston tutkimuksen mukaan Speed schoolin käyneet lapset suoriutuivat esimerkiksi matematiikassa 9 prosenttia paremmin kuin verrokkinsa.

”Koska meillä on niin hyvä uskottavuus näiden valtioiden päättäjien silmissä ja pääsy heidän puheilleen, olemme käyneet tapaamassa opetusministereitä. Nyt ollaan lähellä sitä, että valtiot alkaisivat soveltaa järjestelmää laajemminkin”, Paananen kertoo.

Toinen Supercellin suurista hankkeista on sen Helsinkiin perustama koodauskoulu Hive. Supercell tekee myös yhteistyötä itämeren suojelussa John Nurmisen säätiön kanssa ja osallistuu kansainvälisiin hankkeisiin, kuten koulutukseen liittyviä innovaatioita tukevaan HundrED.

Sen sijaan Me-säätiö, joka usein yhdistetään Supercelliin, on Ilkka Paanasen ja Supercellin toisen perustajan Mikko Kodisojan yksityinen hanke.

Lue seuraavaksi: