Nuorten syrjäytyminen on ”Suomen suurin ongelma”, johon tulee puuttua heti ja kaikin mahdollisin keinoin. Näin linjaa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen vt. johtaja Taina Vallander STTK:n blogissa.

”Suomessa arvioidaan olevan jopa 100 000 syrjäytynyttä nuorta. Kuilu hyvin ja huonosti voivien nuorten välillä nähdään olevan kasvussa. Tuskin kukaan meistä toivoo tätä kehitystä, mutta konkreettiset teot kehityksen kääntämiseksi jäävät puolitiehen”, Vallander kirjoittaa.

”Selvää on, että mitä pidempään ongelman ratkaisu viipyy, sitä kalliimmaksi se kansakunnalle tulee. Yksinkertaisemmalla matematiikalla voisi siis todeta, että kaikki käytettävissä olevat keinot kannattaisi kokeilla heti. Ehkä jokin niistä puree”, hän jatkaa.

STTK:n elokuussa tekemästä kyselystä käy ilmi, että suomalaisten mielestä tehokkaimmat keinot nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ovat varhainen puuttuminen ja koulunkäynnin tukeminen.

”Oppivelvollisuuden pidentäminen jakoi vastaajia, mutta peräti 56 prosenttia uskoi sen olevan toimiva ratkaisu. Keinoista kaksi ensimmäistä on jo käytössä, oppivelvollisuuden pidentäminen sen sijaan vasta esitys poliittisessa keskustelussa”, Vallander toteaa.

”Oppivelvollisuuden pidentämisen varsin suuri kannatus toimivana keinona nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn yllätti kyselyn tilaajat. Tämä siitäkin huolimatta, että olemme itse esittäneet sitä ratkaisuna nuorten syrjäytymiseen”, hän jatkaa.

STTK kuitenkin katsoo, että pelkkä oppivelvollisuuden pidentäminen ei riitä.

”Katsomme, että syrjäytyminen tulee yksilölle ja yhteiskunnalle niin kalliiksi, että sen poistamiseksi tarvitaan kaikki keinot. Erityisesti sellaiset, joita ei ole vielä kokeiltu”, Vallander kirjoittaa.

Hän ottaa myös esille tuoreen tilastohavainnon: monet 25-35-vuotiaat miehet ajautuneet kokonaan työvoiman ulkopuolelle. Tästä puhui hiljattain myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen uusi johtaja Elina Pylkkänen Ylen Ykkösaamussa. Arvioidaan, että kyseisestä miesten ikäryhmästä 10 000–20 000 henkeä ei näy lainkaan tilastoissa edes työttöminä. Pylkkäsen mukaan skenaario on, etteivät he myöskään koskaan tule työelämään.

”Välinpitämättömyys vai tyhmyyskö meitä estää tarttumasta toimeen?” kysyy STTK:n Vallander.

Juttua korjattu 15.10. klo 10:52: Oppivelvollisuuden pidentäminen on vastaajien mielestä toimiva, muttei kaikkein toimivin keino syrjäytymisen ehkäisyyn.

LUE MYÖS:

Jaana Pelkonen: ”Yhdenkään toimintakykyisen nuoren paikka ei ole työkyvyttömyyseläkkeellä”

Eduskunnassa iso mölinä Sanni Grahn-Laasoselle: ”Ala ottaa vastuuta itse omasta tekemisestä”