Kristillisten eduskuntaryhmä esittää alkoholijuomien verotuksen nostamista yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Aloitteen on allekirjoittanut ensimmäisenä entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen ja se liittyy puolueen valmistelemaan vaihtoehtobudjettiin.

Alkoholijuomaveron lisäksi alkoholituotteista maksetaan myös arvonlisäveroa ja verojen osuus alkoholituotteiden hinnasta on suuri. Uuden Suomen Alkolta saamien tietojen mukaan 0,7 litran ja 17,99 euron hintaisesta Koskenkorva-pullosta verojen osuus on liki 87 prosenttia koko pullon hinnasta. Oluestakin veroja maksetaan noin puolet pullon hinnasta. Viinin kohdalla verotus on hieman kevyempää.

Kristillisdemokraatit nostaisi alkoholiveroa noin 9 prosenttia.

Esimerkiksi viinipullosta alkoholiveroa maksetaan 2,54 euroa ja KD:n ehdotus nostaisi veroa noin 20 senttiä 2,77 euroon. Pienen keskiolutpullon alkoholivero nousisi kristillisten lakialoitteen mukaan 49,7 sentistä 54,3 senttiin ja Koskenkorva-pullosta maksettava vero nousisi 12,11 eurosta 13,30 euroon. Puolen litran siideritölkistä veroa menisi nykyisen 84 sentin sijasta 92 senttiä.

– Alkoholivero on asetettava sellaiselle tasolle, että se hillitsee alkoholin käyttöä ja että veron tuotto on järkevässä suhteessa alkoholin käytön yhteiskunnalle aiheuttamiin kustannuksiin. Tehokkain tapa hillitä alkoholin väärinkäyttöä on vaikuttaa alkoholin saatavuuteen ja hintaan. Vähentämällä alkoholinkäyttöä voidaan saada merkittäviä kustannussäästöjä sosiaali- ja terveyskuluista sekä vapauttaa poliisien resursseja, kristillisdemokraatit perustelevat ehdotusta.