Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja, vasemmistoliiton riveissä politiikassa vaikuttanut Suvi-Anne Siimes ihmettelee Tasa-arvovaje-sivuston blogissaan, miten vähän Suomessa puhutaan rakenteellisista tasa-arvo-ongelmista.

– Etualalla on pikemminkin keskustelu siitä, minkä verran valtion edes tulisi puuttua perheiden omiin valintoihin siitä, hoidetaanko lapset päivähoidossa vai kotona, Siimes toteaa.

Viime aikoina poliittisessa keskustelussa on puhuttu kotihoidontuesta ja siitä, pitäisikö sitä leikata. Esimerkiksi kokoomuksesta ja SDP:stä on kuulunut kotihoidontuen uudistamista kannattavia puheenvuoroja, kun taas perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi ykskantaan, että kotihoidontukeen ei kosketa. Soini äityi jopa puhumaan kotiäitivihasta. Siimeksen mielestä nyt pitäisi kiivailla päivähoitoasioista.

– Kotihoidontuen leikkaamiselle on tässä maassa vaikea saada poliittista tukea. Päivähoidon ryhmäkokojen suurentaminen sen sijaan onnistuu käden käänteessä. Ja läheltä piti, ettei hallituksemme päättänyt nostaa myös päivähoitomaksuja, Siimes kirjoittaa.

– Laadukas ja hyvin järjestetty päivähoito on tärkeä ellei tärkein naisten työssäkäynnin mahdollistaja. Naisten koulutustaso on Suomessa korkea, korkeampi kuin miehillä. Meillä ei siis pitäisi olla varaa jättää naisten osaamista käyttämättä, Siimes kirjoittaa.

Siimes toteaa, ettei eduskunnan budjettikeskustelussa näy esimerkiksi se, että Etelä-Euroopassa naiset valitsevat työn, koska työn ja perheen yhdistäminen ei ole mahdollista. Siimes ihmettelee myös hämmästelyä siitä, että syntyvyys on Suomessa laskenut.

–Sana rakennepolitiikka ei meillä vahingossakaan mahdu samaan lauseeseen päivähoidon kanssa, hän toteaa.

Siimes huomauttaa, että päivähoito vaikuttaa myös naisten omaan toimeentuloon etenkin eläkkeen kertymisen muodossa.