Berliinin EM-kisojen 50 kilometrin kävelykisasta povattiin jopa suomalaismitalia. Olihan Veli-Matti ”Aku” Partanen Euroopan tilastossa peräti kolmantena. Kisasta tuli kuitenkin ikävä suomalaispettymys.

Berliinissä olosuhteet olivat helteen takia todella haastavat, mutta Partanen oli ilmoittanut, että kotimaan kesähelteissä oli päässyt valmistautumaan hyvin. Valmentaja Valentin Konosen asiantuntemustakin hyödynnettiin.

Tulos oli kuitenkin karu. Partanen oksenteli ja joutui keskeyttämään. Saman kohtalon koki Aleksi Ojala, joka pyörtyi ja kävi tiputuksessakin. Jarkko Kinnunen jaksoi oksentelustaan huolimatta maaliin ja oli tuloksissa 24:s.

Partanen sanoi YLE:lle, ettei neste imeytynyt kroppaan kunnolla. Oksentelun jälkeen katosivat energiat ja lihakset alkoivat krampata.

Naisten kisassa Tiia Kuikka oli 13:s. Hän oli hieman yllättäenkin sijoituksen valossa päivän paras suomalaiskävelijä.

Olosuhteet olivat kamalat, mutta urheilijan on turha syyttää olosuhteita, jos nesteytys ei kropassa pelaa kunnolla. Suomalaisurheilijoiden valmistautuminen ei ollut vaativien olosuhteiden osalta riittävällä tasolla.

Suomella ei ole EM-kisoissa montaa mitalitoivoa. Partasen epäonnistuminen tuo tietysti lisäpaineita ennen kaikkea suomalaisille yleisurheilujohtajille, joiden uskottavuutta mitataan Berliinin kisoissa kunnolla.

SUL tavoittelee Berliinistä 3-4 mitalia. Se on kuitenkin selvää, että yksi mitali on joukkueelta hyvä tulos. Jos mitalisaldo jäisi nollille, olisi kotimaassa edessä rujo jälkipyykki ja yleisurheilupomot joutuisivat armottomaan mankeliin.

Tiistaiaamuna saatiin parempiakin suomalaisuutisia. Topi Raitanen voitti 3000 metrin estejuoksun alkueränsä ennätysajallaan 8.28,48.

Siihen hyvät uutiset sitten jäivätkin.

Sara Kuivisto karsiutui 800 metrin alkuerissä ajallaan 2.02,62. Senja Mäkitörmä karsiutui kuulantyönnössä tuloksella 16,04, jolla jäi Kalevan kisoissa työntämästään ennätyksestään 95 senttiä. Viivi Lehikoinen karsiutui 400 metrin alkuerissä ajalla 58,43.