Koululaiset ovat alkaneet jahdata opettajien kurinpitotoimia ja virheitä kännykameroillaan. Alppilan koulujupakan synnyttämästä ilmiöstä kertoo päätoimittaja Hannu Laaksola Opettaja-lehdessä.

Laaksolan mukaan kännykkäkamera saatetaan ottaa esille heti, kun opettajan selkä kääntyy.

–Myös opettajien toimet järjestyksenpidossa päätyvät yhä useammin joko sellaisinaan tai pätkittyinä erilaisille verkkosivuille, muun muassa Youtubeen ja Facebookiin. Kun videoita jaetaan kavereiden kesken, niistä muodostuu myös sitä kautta julkisia, Laaksola kertoo.

Hänen mukaansa videokuvaamisesta on tullut oppilaille eräänlainen kiristyskeino. Oppilaat pyrkivät tietoisesti provosoimaan opettajia, jotta tilanne saataisiin ”kärjistymään ja tallennetuksi”.

–Videoilla pyritään saamaan opettaja noloon asemaan tai tilanne ja opettajan toimet näyttämään vääriltä. Uhkauksissa julkaista video on tarkoitushakuisuutta, Laaksola kuvaa.

Laaksolan mielestä Helsingin opetusviraston kohuttu päätös opettajan erottamisesta on hätiköity ja antaa oppilaille väärän viestin.

–Jo pelkästään kasvatuksellisesti se on huono, koska se rohkaisee oppilaita vastaisuudessakin kuvaamaan opettajia ja heidän toimiaan kielteisessä valossa. Se kertoo huoltajille, että lapsia on kehotettava koko ajan olemaan valmiita kuvaamaan. Siitä voi olla seurauksena vain se, että opettajat vetäytyvät vastaisuudessa tapahtumista, joissa he joutuvat ristiriitatilanteisiin oppilaiden kanssa, Laaksola syyttää.

Opettaja-lehteä julkaisee Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, joka on pitänyt Alppilan tapauksessa erotetun opettaja Antti Korhosen puolta.

Opetusviraston selvitys Alppilan koulun tapahtumista

Helsingin opetusvirasto julkaisi selvityksen Alppilan koulun tapahtumista viime viikolla, koska yleinen mielipide oli kääntynyt vahvasti opettaja Antti Korhosen puolelle. Viraston mukaan opettaja käytti selvästi ylimitoitettuja keinoja poistaessaan oppilaan ruokalasta työntämällä.

Tönimistilanne koulun ruokalassa alkoi toisesta välikohtauksesta. Erotettu opettaja uhkasi heittää erään oppilaan pois ruokalasta, jos tämä ei ota huppua pois päästään. Opetusviraston mukaan opettaja antoi kehotuksen ”voimakkain sanankääntein”, mitä samassa pöydässä istunut oppilas myöhemmin pyysi opettajaa pahoittelemaan.

–Opettaja tarttui oppilasta kiinni rinnuksista ja kaulaliinasta. Opettaja yritti saada oppilaan poistumaan ruokalasta repimällä häntä vaatteista ja työntämällä hänet selkä seinää vasten. Sanaharkka jatkui vielä ruokalan oven edessä, jonka päätteeksi opettaja työnsi rinnuksista voimalla oppilas A:n ulos ruokalasta portaikkoon. Opettaja ei jäänyt seuraamaan, miten oppilaalle kävi, vaan poistui takaisin ruokalaan, virasto kertoo selvityksessään.

Viraston mukaan ruokalassa ei ollut havaittavissa yleistä häiriköintiä tai uhkaa, kuten opettaja on kertonut.

–Yleinen tilanne ruokalassa oli koko ajan rauhallinen, virasto toteaa.

–Saadun selvityksen perusteella, tilanteen uhkaavuus ja kokonaisarviointi huomioon ottaen, opettaja ei toiminut perusopetuslain mukaisesti. Opettaja vaaransi tilanteessa oppilas A:n turvallisuudenkäymällä oppilaaseen kiinni kahdesti, jossa toisella kertaa hän työnsi oppilaan kohti portaikkoa aiheuttaen vakavan vaaran oppilaan terveydelle ja hänen psyykkiselle turvallisuudelleen, virasto katsoo.

Merkittäväksi perusteeksi koettiin myös se, että opettaja ei jälkikäteenkään kokenut toimineensa väärin.