Akavalaisessa Tradenomiliitossa yksikönjohtavana toimiva keskustapoliitikko Ville-Veikko Rantamaula tyrmistyi vastavalitun valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan puheista. Akavan roolia valtakunnansovittelijan nimitysprosessissa hän ”häpeää”.

Vasta elokuussa tehtävässään aloittava Piekkala nosti ay-liikkeen takajaloilleen ilmoittamalla haastattelussa, että tulevalla liittokierroksella palkankorotukset määrittyvät neuvottelut aloittavan alan mukaan. Linjaus tuli, vaikka kellään ei vielä ole edes tiedossa koko kierroksen toteuttamismallia tai rakennetta, Rantamaula ihmettelee.

– Juuri tehtäväänsä valitun uuden valtakunnansovittelijan tuore haastattelu oli häkellyttävää luettavaa, kun sitä tarkastelee nimenomaan hänen työnkuvansa kautta, Rantamaula kirjoittaa blogissaan.

– Lain mukaan sovittelijan tehtävä on edistää työmarkkinoiden toimintaa ja sovitella työriitoja, ei vartioida niin sanotun yleisen palkankorotuslinjan toteutumista, linjata etukäteen työehtoja tai palkankorotustasoja.

Valtakunnansovittelija on työ- ja elinkeinoministeriön alainen virkamies ja hänet nimittää työministeri. Ehdokkaan kuitenkin etsivät työmarkkinoiden keskusjärjestöt keskinäisen sopimuksensa mukaisesti. Tällä kertaa aloitevuorossa oli työnantajapuoli, ja Piekkala löytyi kirkon työnantajajärjestöstä. Valinnan alla kohua herätti Piekkalan edeltäjän, työntekijäpuolen valitseman sovittelijan Minna Helteen, siirtyminen Teknologiateollisuuden palvelukseen.

Akavan hallituksen varajäsen Rantamaula arvostelee prosessia kovin sanoin.

– Valintaprosessiin osallistuneet työmarkkinakeskusjärjestöt eivät edes käytä valtakunnansovittelijan palveluja. Näin ollen työmarkkinakeskusjärjestöjen vastuu asiassa on pyöreä nolla. Sen sijaan vastuun kantavat 100 prosenttisesti poliitikot, jotka lopullisen valinnan tekivät, hän kirjoittaa.

– Tämä viimeisin ”tyylivirhe” oli vain piste iin päälle kuvaamaan koko sitä suhmurointia, mitä esityksen taustalla oli. Esityksen perusteena oli työmarkkinajärjestöjen keskinäiseen vallanjakosopimukseen perustuva kompromissi. Tässä prosessissa oli myös mukana oma keskusjärjestömme Akava, mikä on vastoin arvojamme. Hävettää.

Rantamaulan mukaan sovittelijan on nykyisessä taloustilanteessa syytä onnistua, ja tämän vuoksi hän toivoo nimitysprosessin uudistamista.

– Helppoa tästä ei tule ja siitä kertoo jo se, että esim. Vuokko Piekkalaa suositellut STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kritisoi uuden sovittelijan Ylen haastattelussa antamia lausuntoja, ennen kuin sovittelija pääsi edes aloittamaan virallisesti tehtävässään, Rantamaula kirjoittaa.

– Nyt olisi paras käynnistää selvitys ministeriön aloitteesta siitä, miten koko valtakunnansovittelijan valintaprosessi tulevaisuudessa uudistetaan ja hoidetaan. Aikaa on neljä vuotta. Kello käy.

Lue lisää:

Liittojohtaja hämmästyi: Uusi valtakunnansovittelija iski heti kaasun pohjaan

”Näitä kommentteja ei olisi koskaan pitänyt lausua” – Rakennusliitto katkoo jo välejä uuteen sovittelijaan

”Vaatii kyllä pokkaa” – Li Andersson kuumana uuden valtakunnansovittelijan linjasta